Cristian Tudor Popescu, explicaţii despre folosirea cuvintelor „ceva întunecos şi rece”, la adresa lui Nicuşor Dan: Cuvinte care nu sunt întru totul raţionale, aşa cum nici legătura domnului Dan cu Matei Păun nu mi-o pot explica raţional

Gazetarul Cristian Tudor Popescu explică de ce a folosit cuvintele „ceva întunecos şi rece” la adresa candidatului independent Nicuşor Dan atunci când a dezvăluit că îl va vota pe Crin Antonescu. Popescu afirmă că l-a „intrigat insistenţa lui Nicuşor Dan, chiar şi după ce a intrat în bătălia pentru Cotroceni, de a-l păstra agăţat de imaginea sa pe Matei Păun” şi de a se „contrazice ridicol în explicaţii” despre întâlnirile din ultimii ani cu acesta, „care au devenit ultimele luni”, după ce „i-au fost puse în faţă nişte fotografii”. Gazetarul mai spune că nu-şi poate „explica raţional” legătura lui Dan cu Păun şi dezvăluie că, deşi l-a votat de două ori pe Dan pentru Primăria Bucureştiului, o funcţie administrativă „locală”, deşi nu ştia „mare lucru” despre Păun şi nici nu-l interesa să afle mai mult, „Preşedinţia României, însă, e altceva, fiind vorba de politica externă şi de apărare”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, intitulată „Coada de Păun”, gazetarul Cristian Tudor Popescu relatează despre răspunsurile date de Nicuşor Dan într-un interviu la Prima Tv şi afirmă că alegerea numelui său de către acesta îl „onorează”.

„Domnul Nicuşor Dan a fost întrebat, într-un interviu la Prima TV, ce alege între Biblie şi Constituţie. Primarul Capitalei a răspuns: „Biblia şi Constituţia, în această ordine”. La fel aş răspunde şi subsemnatul, deoarece Constituţia e de citit doar o dată, apoi este o referinţă la care apelezi. Biblia, în schimb, anumite părţi din ea, în primul rând Cartea lui Iov, le-am citit şi le recitesc cu sentimentul marii literaturi. Biblia, nu toată, poate fi iubită, Constituţia trebuie respectată. Apoi, domnul Nicuşor Dan a fost întrebat pe cine ar alege între domnul Ion Cristoiu şi subsemnatul. Alte nume nu i s-au oferit. Mă onorează faptul că un om de inteligenţa domnului Dan a rostit: CTP. Dar dacă ar fi optat pentru cealaltă posibilitate, ar fi fost, din punctul meu de vedere, mai rău decât opţiunea, pe care şi-o menţine, pentru şeful său de campanie, putinistul Matei Păun”, afirmă Popescu.

El continuă spunând că Matei Păun a afirmat că Putin nu este „rău”, ci mai degrabă „Occidentul belicos şi însetat de sânge”, prin sancţiunile aplicate Rusiei pentru invadarea şi anexarea Crimeei.

„E de părere că „Federaţia Rusă apără creştinismul, în timp ce America şi Occidentul depravat îl atacă”. Şi că protestele de la Kiev din 2013-2014 împotriva dictatorului Ianukovici, sculă a lui Putin, au fost puse la cale de Occident. Precum şi alte cugetări pro Rusia kaghebistului ucigaş Putin. Despre afacerile lui M. Păun în Rusia şi Belarus nu mai spun decât că sunt taman în Rusia şi Belarus. M-am izbit de „filozofia” asta de multe ori în ultimii 10 ani. Cu unii dintre susţinătorii ei avusesem chiar relaţii apropiate. Care au încetat îndată ce au început să propovăduiască aşa ceva. Pur şi simplu nu suport astfel de oameni, care îl numesc pe Zelenski „un tiriplici care îşi omoară poporul” şi pe Putin „un om care îşi iubeşte ţara, un om puternic”, afirmă gazetarul.

Cristian Tudor Popescu dezvăluie că l-a votat pe Nicuşor Dan pentru Primăria Bucureştiului şi în 2020, şi în 2024.

„Despre M. Păun nu ştiam mare lucru, şi nici nu mă interesa să aflu mai mult, aceasta fiind o funcţie administrativă totuşi locală. Preşedinţia României, însă, e altceva. Este vorba de politica externă şi de apărare, de direcţia României. Nu am văzut nimic pro Kremlin în niciuna dintre luările de poziţie ale dlui Dan. Dimpotrivă, atitudinea sa pro NATO şi UE a fost mereu clară, fără echivoc. Cu atât mai mult m-a intrigat insistenţa, chiar şi după ce a intrat în bătălia pentru Cotroceni, de a-l păstra agăţat de imaginea sa pe M. Păun. Mergând până la a se contrazice ridicol în explicaţii despre de câte ori s-a întâlnit cu respectivul în ultimii ani, care au devenit ultimele luni, după ce i-au fost puse în faţă nişte fotografii…”, afirmă Popescu.

Gazetarul menţionează că asta i-a declanşat cuvintele „un ceva întunecos şi rece”, „care nu sunt întru totul raţionale, aşa cum nici legătura domnului Dan cu Matei Păun” nu şi-o poate „explica raţional”.

„Aceste rânduri de desluşire mi se par potrivite pentru credinciosul creştin-ortodox Nicuşor Dan, în vreme ce Putin, apărătorul creştinismului, a decretat încetarea focului ca să-i omoare mai abitir pe ucraineni şi în ziua de Paşti”, încheie Cristian Tudor Popescu.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a afirmat, într-un interviu la prima TV, despre omul de afaceri Matei Păun că este o mitologie formată în jurul acestuia fără niciun fel de fundament. El a precizat că acesta nu este implicat în campania sa prezidenţială, dar îl mai consultă pe chestiuni de genul cu cine ar trebui să facă un sondaj de opinie. Nicuşor Dan a explicat că Matei Păun nu a avut afaceri personale în spaţiul ex-sovietic, ci a fost angajatul unei firme occidentale care a lucrat în zona respectivă.

„În Nicuşor Dan însă, simt că există un ceva întunecos şi rece, pe care se străduieşte tot timpul să-l ţină ascuns”, afirma Cristian Tudor Popescu într-o postare, la începutul săptămânii, când îşi motiva opţiunea pentru Crin Antonescu.
 

Doi concurenţi au murit la semimaratonul din Kazahstan

Incident deasupra Mării Baltice – Avioane rusești interceptate de Forțele Aeriene Britanice