Autorităţile vor face, de asemenea, ca majoritatea mijloacelor de transport în comun să fie gratuite în oraş timp de o săptămână, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Suriya Juangroongruangkit, potrivit Agerpres.
Poluarea atmosferică atinge vârfuri în această perioadă a anului în Thailanda, la fel ca în multe alte ţări din regiune, din cauza aerului rece şi stagnant care împiedică dispersarea emisiilor vehiculelor şi a fumului rezultat din arderea culturilor agricole.
„Administraţia metropolitană din Bangkok a închis 352 de şcoli din 31 de districte din cauza poluării aerului”, au declarat autorităţile într-un mesaj partajat pe un grup oficial de pe aplicaţia Line.
Concentraţia de microparticule PM 2,5, cele mai periculoase deoarece pătrund direct în fluxul sangvin, depăşeşte de peste şapte ori pragul tolerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Autorităţile oraşului au declarat săptămâna aceasta că şcolile situate în zonele cu niveluri ridicate de microparticule PM 2,5 pot fi închise.
Joi, peste 250 de şcoli fuseseră deja închise din cauza poluării, iar locuitorii fuseseră încurajaţi să lucreze în telemuncă şi să limiteze utilizarea vehiculelor în oraş.
Vineri dimineaţă, 352 dintre cele 437 de instituţii gestionate de municipalitatea Bangkok (BMA) au rămas închise, afectând mii de elevi.
Transportul cu Skytrain, metroul aerian al capitalei, şi cu autobuzele va fi gratuit începând de sâmbătă, a declarat Suriya Juangroongruangkit jurnaliştilor. „Sperăm că această măsură va contribui la reducerea poluării”, a adăugat el.
Ministrul de Interne, Anutin Charnvirakul, a interzis joi arderea miriştilor, adică incinerarea resturilor de recolte pentru curăţarea câmpurilor, sub ameninţarea unor măsuri legale.
Prim-ministrul Paetongtarn Shinawatra, care participă în prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, a cerut joi măsuri mai stricte pentru combaterea poluării, inclusiv limitarea construcţiilor în capitală şi cooperarea cu ţările vecine.
Vineri dimineaţă, metropola Bangkok era clasată pe locul al 7-lea în topul celor mai poluate oraşe din lume, conform companiei elveţiene IQAir, specializată în monitorizarea calităţii aerului.
Marile oraşe din Vietnam şi Cambodgia se aflau, de asemenea, în clasamentul IQAir al celor mai poluate 10 oraşe din lume vineri: oraşul Ho Chi Minh ocupa locul al doilea, iar Phnom Penh locul al cincilea.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului din Cambodgia, Khvay Atitya, a declarat joi presei că nivelul calităţii aerului din ţară se situează în limitele de siguranţă.
„Alte ţări au propriile norme. Cambodgia are propriile norme pentru a determina calitatea aerului”, a declarat el jurnaliştilor, adăugând că autorităţile nu au luat măsuri de urgenţă.