Criză economică istorică! Ministrul britanic de Finanţe: Taxele vor fi majorate cu 40 miliarde de lire sterline

„Amploarea şi gravitatea situaţiei pe care am moştenit-o nu poate fi subestimată.

Orice ministru de Finanţe care se prezintă astăzi în Camera Comunelor se confruntă cu această realitate, şi orice ministru responsabil va lua măsuri.

De aceea astăzi restabilesc stabilitatea finanţelor publice şi reconstruiesc serviciile publice”, a declarat Reeves, prima femeie ministru de Finanţe care prezintă bugetul în istoria de 800 de ani a funcţiei.

Acest buget este o piatră de hotar pentru Reeves şi premierul Keir Starmer, care încearcă să se redreseze după declinul din sondajele de opinie, deşi Partidul Laburist a câştigat puterea în iulie, şi încearcă să câştige şi următoarele alegeri.

Când a mai existat o astfel de criză

Conform Institutului pentru studii fiscale, majorările de taxe de 40 miliarde de lire sterline ar fi echivalentul a 1,25% din PIB, un nivel depăşit în istoria recentă doar în 1993, când Guvernul conservator a majorat taxele pentru a stabiliza finanţele publice, după recesiune şi criza valutară.

Analiştii sunt încrezători că Reeves, care a fost economistă la Banca Angliei (BoE), va fi mai prudentă decât fostul premier Liz Truss, care a provocat turbulenţe pe pieţele financiare după anunţarea planurilor de reducere a taxelor şi a fost nevoită să demisioneze.

Companiile din Marea Britanie se vor confrunta cu costuri mai ridicate de securitate socială care, combinate cu noile măsuri de protecţie pentru angajaţi, şi cu majorarea salariului minim, ar putea submina promisiunea Partidului Laburist de a face din Regatul Unit economia cu cel mai rapid ritm de creştere din G7 (grupul statelor puternic industrializate).

Rezultatele financiare trimestriale ale Microsoft au depăşit estimările, susţinute de serviciile cloud

Alegeri în SUA – Presiune maximă asupra principalelor canale TV pentru noaptea alegerilor