Criză politică în Slovacia: Premierul Robert Fico acuză pregătiri pentru o lovitură de stat

Citând un raport al Serviciului de Informaţii Slovac (SIS), care a fost prezentat marţi în parlament la o şedinţă cu uşile închise, premierul social-democrat Fico a declarat că simpatizanţi ai opoziţiei liberale şi ONG-uri pun la cale escaladarea protestelor, inclusiv prin ocuparea clădirilor publice, şi forţarea căderii guvernului său.

Premierul a vorbit şi despre un grup neidentificat ce a fost de asemenea implicat în revolta Euromaidan din Ucraina în 2014 şi în recentele manifestaţii antiguvernamentale din Georgia.

„Situaţia este serioasă”, a spus Fico într-o intervenţie televizată după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Statului. „Observăm o structură care încearcă să atace cadrul constituţional al Republicii Slovacia”, a adăugat premierul, care s-a refăcut după ce a fost grav rănit în luna mai anul trecut într-o tentativă de asasinat comisă de un simpatizant al opoziţiei; acesta a mărturisit că era nemulţumit de decizia lui Fico de a sista ajutorul militar pentru Ucraina şi de atitudinea rebelă a acestuia faţă de Uniunea Europeană.

Preşedintele Peter Pellegrini a împărtăşit acuzaţiile lui Fico şi a vorbit la rândul său despre o situaţie serioasă, într-o declaraţie după reuniunea Consiliului de Securitate, dar a precizat că, cel puţin deocamdată, nu vor fi luate măsuri speciale, precum declararea stării de urgenţă.

Principalul partid de opoziţie, Slovacia Progresistă, a dezminţit acuzaţiile lui Fico şi a calificat respectivul raport al serviciului secret drept o „parodie periculoasă”.

Opoziţia liberală pro-UE, care acuză guvernul lui Fico de simpatii pro-ruse, a convocat pentru vineri proteste în capitala Bratislava şi în alte circa 20 de oraşe.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie 2023 la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei liberale şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale. A urmat în luna mai tentativa de asasinat asupra lui Fico, iar tensiunile politice s-au menţinut de atunci.

Opoziţia a introdus săptămâna aceasta o moţiune de cenzură împotriva guvernului, care însă avea şanse reduse de reuşită şi pe care în cele din urmă a retras-o, invocând faptul că presa şi publicul nu ar fi avut acces la dezbateri, dar partidele de opoziţie au promis că vor pregăti altă moţiune.

S-a ‘modificat schimbarea’ la Primăria Capitalei. PSD, PNL și PUSL vor avea majoritatea

Vinicius spune că visul său este să joace la Real Madrid, după ce presa sportivă anunţă că are oferte faraonice din Arabia Saudită