Culisele Conclavului care l-a ales pe Papa Leon al XIV-lea. Cum ar fi pierdut marele favorit, Pietro Parolin

„Eliberat. Zâmbitor. Seren. Cei care l-au întâlnit și au vorbit cu el îl descriu astfel pe cardinalul Pietro Parolin. Marele favorit al Conclavului, a doua zi după vot, pare să fi primit liniștit primul act al lui Leon al XIV-lea: reconfirmarea, cel puțin pentru moment, a tuturor funcțiilor de la Vatican, inclusiv a sa ca secretar de stat. Și, pentru cei care i-au vorbit, nu părea să resimtă efectele faptului că nu a devenit Papă, scrie cotidianul italian Corriere della Sera.

„A fost un angajament foarte greu. Cred că el însuși nu a vrut să o facă”, a explicat cardinalul Camillo Ruini, declarându-se „foarte fericit” de alegerea lui Robert Francis Prevost: ”Un om foarte inteligent și pregătit. Un Papă care va știi să unească Biserica și să o guverneze cu înțelepciune’.

Potrivit acestei reconstituiri, învăluită în secretul papal și prin urmare neverificabilă, Conclavul ar fi început cu un pas înapoi din cauza lui Parolin. În discursul său de deschidere a Conclavului, în care cardinalilor li se dau instrucțiunile de vot, conform zvonurilor, el ar fi precizat că „nu este disponibil”.

În realitate, fostul număr doi al Papei Bergoglio nu făcuse niciun pas înainte anterior. Ceea ce l-a făcut candidatul natural la succesiunea Papei Francisc a fost capacitatea sa de a gestiona numeroasele și foarte delicatele dosare deschise de Suveranul Pontif, dar și abilitatea sa diplomatică, care, în 2018, dusese chiar la acordul cu China. De asemenea, dorința, larg răspândită în Curie și nu numai, pentru un Papă italian.

Cum a pierdut cardinalul Pietro Parolin

Atât de mult încât începuseră atacurile: de la știrile false despre o boală care ar fi necesitat intervenția medicilor la cele despre acoperirea prin negare a abuzurilor. Însă lipsa de activitate pastorală era adevăratul său călcâi al lui Ahile, chiar și ținând cont de faptul că susținerea sa apăruse sus și tare din partea Congregațiilor. Potrivit zvonurilor care circulă la Vatican, Parolin s-ar fi gândit mult timp la acest lucru. Până în ziua Conclavului și a deciziei că era cazul să se dea la o parte.

O lovitură surpriză care s-ar fi adâncit imediat după primul vot când, în timpul operațiunilor de numărare, analizând voturile și deci orientările. Candidatul în ascensiune era deja acolo: Prevost. Capabil să facă o sinteză între progresiști și tradiționaliști. Cunoscut și apreciat în Curie pentru activitatea sa de prefect al Congregației Episcopilor, dar cu o mare experiență pastorală în spate, în misiunile din Peru.

Parolin l-ar fi privit cu optimism, capabil să își folosească carisma pentru a convinge majoritatea să parieze pe cardinalul misionar, deturnând voturile propriilor susținători către Prevost.

Prețurile medicamentelor vor exploda din cauza deprecierii leului: În fața crizei economice, oamenii își fac deja stocuri

O nouă dramă în Gaza – Familie cu trei copii, ucisă în timpul somnului într-un raid israelian