Cultura viţei-de-vie în extindere: solurile vulcanice şi dealurile, cele mai căutate pentru cultură

„Anual, dar într-un ritm mai lent, fermierii au achiziţionat terenuri pentru extinderea culturii viţei de vie(…) Terenurile nu sunt cele mai potrivite în aceasta zonă a ţării pentru vie, dar, încercăm să menţinem asemenea culturi. Anul acesta, aproape 50 de hectare de teren au fost preluate şi pregătite, iar unii fermieri au plantat butaşii de vie, încă din toamnă, iar o parte vor trece la plantat imediat cum timpul se mai încălzeşte şi solul poate fi lucrat(…)În ultima săptămână, temperatura la nivelul solului a fost mereu sub zero grade Celsius, pământul îngheţat, încât nu s-a putut lucra. Important e că de la un an la altul, fermierii ambiţioşi încearcă să crească suprafeţele cultivate cu viţă de vie, că există interes şi dorinţă de a menţine această cultură în locurile care se pretează şi corespund din punct de vedere al solului” a spus Florian Vlad.

Potrivit acestuia, cultura viţei-de-vie în judeţul Maramureş este specifică zonelor colinare şi dealuri cu expunere la soare.

„Maramureşul deţine puţine zone potrivite pentru cultura viţei de vie, iar majoritatea fermierilor optează pentru terenurile de deal, cele colinare cu un sol adecvat şi cu mare expunere la soare şi cât mai puţine obstacole naturale. Dealurile din vecinătatea localităţilor Băiţa, Cicârlău, Buşag, Seini, Tăuţii Măgherăuş, dar şi unele zone de şes cu pantă uşoară sunt cele mai căutate, dar şi locurile unde de zeci de ani există culturi(…)Viţa de vie nu e chiar foarte pretenţioasă, dar solul brun acid sau cel vulcanic, constituie un mare avanataj pentru cei care doresc culturi de suprafaţă întinsă. Persoanele care doresc să planteze vie în orice loc o fac cel mai des pentru consum propriu, pentru casa şi deţin mici plantaţii, dar şi acelea dacă sunt bine întreţinute pot oferi recolte bogate” a mai precizat Florian Vlad.

Conform sursei citate, struguri de diverse soiuri sunt folosiţi pentru prepararea vinului sau consum. O parte din producţie este valorificată pe piaţa liberă sau prin târgurile fermierilor şi producătorilor asociaţi.

„Fiind vorba de producţii mici de vin, vânzările se pot face doar prin târgurile producătorilor asociaţi sau pe piaţa liberă(…)În nord-vestul ţării, există deja podgorii de câteva zeci sau sute de hectare, iar producţia este valorificată în nume propriu prin reţele de magazine sau direct de la producător. Maramureşul, încă nu are asemenea producători de anvergură, dar în timp pot apărea” a mai spus Florian Vlad.

Până la începutul anilor ’90, în judeţul Maramureş existau aproape 1.000 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, însă, în timp, aceste suprafeţe s-au diminuat, iar unele culturi au fost abandonate sau terenurile plantate cu alte soiuri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Polițiștii au rămas uimiți – Un șofer român de camion a fost prins în Franța cu 438 de kilograme de cocaină

ÎCCJ judecă azi contestațiile la arestările din dosarul Nordis – Completul, format din doi judecători controversați