Cum a fentat închisoarea pe viață avocatul care și-a aruncat iubita pe geam? Motivarea instanței: ‘Conflictul a fost întreținut de ambii’

Pe data de 21 iunie 2024, Curtea de Apel Iași l-a condamnat pe Sebastian Felecanu la 23 de ani de închisoare pentru omor calificat asupra unui membru de familie și la plata a 210.000 de euro către cei trei membri ai familiei Monicăi Cioată.

Potrivit instanței, Sebastian Felecanu și Monica Cioată au avut probabil discuții contradictorii pe parcursul drumului dintre restaurant și casă, ceea ce a dus la un conflict între inculpat și victimă. Acest lucru a fost evident în comportamentul celor doi atunci când au coborât din autoturism. Camerele de supraveghere din parcarea apartamentului lor au surprins mașina celor doi la ora 4:04. În timp ce partenera lui Sebastian Felecanu intră pe ușa scării de bloc și încearcă să o trântească în față, el rămâne în urmă, „părând ușor dezorientat spațial și nesigur în mișcări” (descrierea instanței – n.r.).

Conflictul premergător crimei, înregistrat chiar de victimă

După sosirea în apartament, cei doi au început să se certe, conform înregistrărilor audio-video de pe telefonul victimei și a declarațiilor vecinilor care au auzit scandalul: În continuare, conflictul dintre cei doi se intensifică, niciunul dintre ei nefăcând niciun efort de a remedia situația; dimpotrivă, inculpatul continuă să îi reproșeze victimei că îi place să facă scandal, astfel încât să se simtă mai bine, că „vii și îmi demonstrezi mie că nu știu ce poți, ca să îmi faci chestiuni?”, i se adresează vulgar, apoi concluzionează: „Mă doare în p… de tine În schimb, victima, care, așa cum arată dovezile și testimonialele, este extrem de impulsivă și foarte atașată de inculpat, care se află într-o relație de a cărei siguranță se îndoiește în mod constant (conform mesajelor WhatsApp), se enervează și devine din ce în ce mai furioasă și începe să îl lovească pe inculpat pentru a-l împiedica să plece, lucru pe care i-l comunică în mod repetat. În același timp, victima pare să fugă prin casă. Inculpatul o amenință pe victimă că o va lovi din nou, iar victima îi spune că a lovit-o, spunând că a lovit-o în burtă. Acest lucru este făcut pe un ton mai calm, în minutul 3:45 al înregistrării. În cele din urmă, acuzatul și victima se ceartă mai mult, deoarece victima continuă să-l lovească și să-i spună că nu va pleca, se arată în documentele consemnate de instanță.

Acest lucru îl enervează pe acuzat și îi spune victimei că nu mai are nicio legătură cu el și că nu are nicio grijă unde pleacă. Inculpatul îi spune victimei că crede că o va lovi, după care chiar o roagă să o lovească din nou. Ea o face, dar se aude cum țipă și îi cere să îi dea drumul, spunând că o doare. În ciuda faptului că victima a strigat: „Îmi smulgi părul!”, inculpatul o întreabă în mod repetat dacă are de gând să o lase în pace. Victima începe să plângă tare, apoi își revine și îi spune inculpatului: „Nu te las în pace!”, reproșându-i că s-a îmbătat ca un porc și că i-a smuls părul. Pe înregistrare se aude un „Auuu…” prelung, urmat de plânsete.

Conflictul fizic și verbal continuă între cei doi, cu victima continuând să se opună dorinței inculpatului de a părăsi apartamentul, inclusiv prin lovituri pe care le-a aplicat (se aud zgomote de plesnituri). Cu toate acestea, deși i-a spus victimei să nu îl mai lovească, inculpatul o agresează din nou, deși se aude cum ea plânge, dar nu renunță la comportamentul său inițial. Instanța reține că au trecut doar șase minute între momentul în care victima a fost aruncată de la geamul de la fereastra bucătăriei apartamentului inculpatului și că conflictul dintre ei nu a încetat, ci a crescut în intensitate.

Cum spune judecătorul că ar fi „contribuit” victima la omor

Deși prin gestul său criminal Sebastian Felecanu a ucis două persoane, pe Monica Cioată și pe copilul ei, judecătorul fondului reține că victima ar fi contribuit și ea, într-o oarecare măsură, la deznodământul fatal.

„Instanța nu omite și nu ignoră, în cadrul acestei analize, faptul că și victima a avut un comportament violent față de inculpat, dar așa cum a menționat și anterior, în cadrul considerentelor expuse, exploziile de furie ale victimei, loviturile cu palmele – cel mai probabil – aplicate inculpatului urmăreau să împiedice ca acesta să părăsească apartamentul, întrucât victima considera că și de această dată, ca și în cadrul multor alte ocazii anterioare, conflictul era doar unul de moment, putând fi restabilite rapid relațiile bune anterioare, în timp ce pentru inculpat, situația a fost cu totul diferită.

Astfel, instanța poate admite că dependența afectivă a victimei de inculpat, ce s-a manifestat prin interogarea repetată a acestuia din urmă asupra locurilor unde se afla, persoanelor cu care se întâlnea, interesului față de victimă, deși puteau fi considerate flatante într-o primă fază, dat fiind faptul că victima (Cioată Monica – n.r.) era o persoană tânără și atrăgătoare, au putut începe să fie deranjante pentru inculpat, mai ales când aceste întrebări repetate  sau suspiciuni ale victimei reprezentau temeiul unor conflicte dintre cei doi, iar pe fondul unei stări avansate de ebrietate, reiterarea aceluiași gen de comportament din partea victimei l-a determinat pe inculpat să reacționeze agresiv, lovind-o, după care a încercat să plece din locuință.

Faptul că victima nu l-a lăsat, nebănuind încărcarea psihică negativă a inculpatului, exacerbată de dezinhibiția provocată de consumul de alcool și mai mult decât atât, a determinat exacerbarea actelor de violență exercitate de inculpat până în punctul la care acesta a depășit limitele unui comportament aflat în spectrul unei relative normalități și a decis să ucidă victima, neținând cont la acel moment nici de legătura dintre ei, nici de faptul că ea era însărcinată cu copilul său.

În urma acțiunilor inculpatului, o fată tânără, de doar 26 de ani, ce urma să aibă un copil și care avea perspective de viitor, fiind interesată și pasionată de cariera profesională ce era abia la debut, a murit brusc, într-un mod violent și devastator pentru persoanele apropiate.

Trebuie menționat astfel că tot acest comportament violent al inculpatului, ce s-a manifestat exacerbat pe fondul întrunirii concomitente a mai multor condiții, nefaste pentru victimă, nu reprezintă neapărat o conduită izolată a acestuia în raport cu terțele persoane și, trebuie adăugat, mai ales cu partenerele de viață, potențialul agresiv și conflictual, mai ales verbal, dar în situații izolate și fizic fiind unul consistent și constant.

Prin urmare, nu se poate considera că victima a fost cea care, prin comportamentul său, a declanșat anumite impulsuri violente din partea inculpatului, pe care acesta nu le avea în mod normal, dar le-a manifestat cu acea ocazie, ci, cel mult, că a contribuit involuntar la proliferarea unei agresivități fizice ce a condus la omor”, se arată în documentul consultat de Libertatea.

O moarte violentă pentru avocata Monica Cioată

În septembrie 2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi l-au trimis în judecată pe Felecanu, pentru omor calificat. Asta, dupa ce, pe 19 iunie 2021, avocata Monica Cioată, în vârstă de 26 de ani, a căzut de la fereastra apartamentului situat la etajul 6 din zona Târgu Cucu din Iași, locuinţă ce îi aparţine lui Sebastian Felecanu. Inițial s-a luat în calcul că tânăra avocată s-ar fi sinucis. Cazul a fost preluat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

La un an de la incident, avocatul Sebastian Felecanu, cel care avea o relație cu victima și care se afla în acea noapte în același apartament, a fost pus sub acuzare pentru crimă. Oamenii legii au pus cap la cap mai multe informații din care a rezultat implicarea avocatului ieşean în producerea tragediei.

Experţii au stabilit că, înainte de a fi aruncată pe geam, victima ar fi fost adusă în stare de inconștiență, iar Monica Cioată ar fi fost târâtă până la fereastra bucătăriei, de unde ar fi fost aruncată. Sebastian Felecanu a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor după ce a fost reţinut. Amintim ca avocatul ieşean a refuzat să se supună unui test poligraf.

Mereu obosit? Cauze ascunse și soluții pentru a-ți recăpăta energia

Omul propus de Trump să prevină cel de-al Treilea Război Mondial riscă să rateze numirea din cauza unor tatuaje controversate