Cum a fost împărțit bugetul Primăriei Capitalei, de 11 miliarde de lei / Grosul merg la Transport și încălzire. Catedrala Mântuirii primește 20 de milioane

Capitala are în sfârșit Buget pentru anul 2025. Din a doua încercare. Într-o ședință marcată de scandaluri și prelungită aproape de miezul nopții, consilierii au ajuns la un consens și au decis încotro vor merge banii.

Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu 38 de voturi favorabile.

Și în acest an cei mai mulți vor fi alocați pentru subvențiile la transport și energie termică.

Într-o ședință de consiliu mult întârziată și marcată de scandaluri, consilierii generali au ajuns până la urmă la un compromis. După îndelungi negocieri și cu peste 30 de proiecte apărute pe ordinea suplimentară, bugetul Capitalei a fost votat de majoritatea celor din Consiliu.

Bugetul Primăriei Capitalei este estimat la 11 miliarde de lei. 7,3 miliarde reprezintă bugetul local, iar restul banilor aparţin instituţiilor subordonate.

Din cele peste 7 miliarde, cu cei mai mulți bani, 1,8 miliarde de lei, vor fi subvenţionate transportul public și încălzirea. Pentru dezvoltare, Bucureștiul are anul acesta doar în jur de 2 miliarde.

În urma unor noi amendamente, au fost alocaţi bani şi pentru Parcul Herăstrău, cel mai mare din Bucureşti.

10 milioane de lei este suma pe care o va primi în plus Administraţia Lacuri Parcuri și Agrement, cea care se ocupă de marile parcuri din Capitală. Acești bani ar trebui să meargă pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău. Banii sunt necesari, și asta pentru că în unele zone aleea s-a crăpat atât de tare încât o bucată de asfalt s-a înclinat spre lac.

S-au alocat bani și pentru Catedrala Mântuirii Neamului. 20 de milioane de lei au fost luați de la Palatele Brâncovenești.

De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consilierul general Ştefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL şi PUSL.

Conform amendamentului susţinut de primarul general, pentru continuarea blocului de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea se propun credite de angajament de 89 de milioane de lei şi credite bugetare de 64 de milioane de lei. De asemenea, bugetul ALPAB este majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău.

Amendamentul susţinut de AUR prevede majorarea bugetului de investiţii pentru Administraţia Străzilor cu 5,8 milioane lei, în vederea consolidării pasajelor Lujerului şi Bucur Obor, precum şi a Podului Băneasa. Tot la propunerea AUR au fost alocate 4 milioane de lei pentru documentaţia tehnico-economică în scopul exproprierii suprafeţei de 12 hectare din Parcul IOR în vederea amenajării unui parc public.

Amendamentul comun al PNL, PSD şi PUSL prevede 10 milioane de lei pentru derularea procedurii de expropriere în vederea extinderii Parcului Tudor Arghezi şi a construirii unei creşe şi a unei grădiniţe pentru Şcoala Gimnazială nr. 194. De asemenea au fost majorate bugetele următoarelor instituţii: Direcţia Generală de Asistenţă Socială (111 milioane lei), Administraţia Străzilor (50 milioane lei), Administraţia Spitalelor (20 milioane lei), Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (24 milioane lei), ALPAB (18 milioane lei), Clubul Sportiv Municipal (6,1 milioane lei), AFI (5,4 milioane lei), Proedus (2 milioane lei), ARCUB (2,5 milioane lei), Creart (1,5 milioane lei), Biblioteca Metropolitană Bucureşti (1,5 milioane lei), Teatrul Dramaturgilor Români (1 milion lei), Teatrul Bulandra (976.000 lei), Teatrul Nottara (30.000 lei), Teatrul Evreiesc de Stat (110.000 lei), Centrul pentru Tineret (346.000 lei), Administraţia Cimitirelor (100.000 lei).

La propunerea REPER a crescut cu 20 de milioane de lei suma destinată bugetării participative.

Consilierul general Dragoş Radu (USR) a apreciat că bugetul Capitalei pentru 2025 este unul „ciopârţit şi împărţit la prieteni”. El a criticat majorarea de capital pentru Compania Eco Igienizare.

„Reapare apetitul alianţei PSD PNL în ce priveşte companiile municipale. Am ajuns să capitalizăm un service auto fără nicio utilitate publică, ponosit, care din 2015 este doar pe pierderi”, a spus el.

Cătălin Teniţă (REPER) a declarat că bugetul este unul de „avarie”, dar că a fost necesară adoptarea lui în această săptămână pentru a nu se ajunge într-o situaţie de neplată a obligaţiilor faţă de salariaţi şi furnizori.

„Din păcate, nu este ce ne dorim. Este un buget cu câteva miliarde în minus şi va trebui să vedem exact ce înseamnă asta pentru sănătatea, educaţia şi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a spus el.

Consilierul general AUR Ovidiu Zară a criticat întârzierile în ce priveşte plata integrală a sumelor datorate persoanelor cu dizabilităţi.

Răzvan Niţu (PUSL) a explicat majorarea de capital pentru Compania Eco Igienizare prin faptul că societatea comercială „a prestat la un preţ mai mult decât corect un serviciu de calitate” şi că este necesară dotarea cu utilaje noi.

Viceprimarul Adrian Vigheciu (PSD) a menţionat că varianta iniţială a proiectului de buget a fost îmbunătăţită la propunerea social-democraţilor cu un amendament care prevede majorarea sumelor pentru stimulentul datorat persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, sunt prevăzuţi bani pentru Banca de alimente şi reluarea construcţiilor la blocul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea.

„Toate amendamentele propuse de grupurile PSD, PNL, AUR, REPER, PUSL sunt mai mici decât bugetul pe care un coleg de-al dumneavoastră de la USR Sector 5 îl gestionează anual în cadrul unei direcţii pe care o conduce”, a replicat el criticilor aduse de USR.

Proiectul propus prevede pentru anul 2025 un buget general centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local – 7,318 miliarde; bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local – 923 de milioane de lei; bugetul instituţiilor finanţate integral din venituri proprii – până la 3,2 miliarde de lei.

Primarul general nu prea mulțumit de rezultat

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a apreciat joi seara că bugetul Bucureştiului pentru anul 2025, aprobat de Consiliul General, este unul „minimal”, care prevede „foarte puţini bani” pentru investiţii.

„Este un buget minimal, care asigură funcţionarea serviciilor şi care are foarte puţini bani pentru investiţii. Este un buget de avarie, care asigură funcţionarea serviciilor şi care nu lasă prea mulţi bani pentru investiţii. (…) O să continuăm termoficarea, pentru că acolo avem bani europeni plus împrumutul pe care l-am semnat cu BEI, pe partea de fonduri europene. Avem bani de la Ministerul Dezvoltării, pe celelalte proiecte. Deci, termoficarea va continua. Aşteptăm ieşirea ghidului pentru Programul Operaţional Regional, pentru a putea face noile tramvaie şi liniile de tramvai pentru care avem deja contractele semnate. Avem un acord prealabil cu BEI şi imediat după vom mai ieşi şi în piaţă ca să ne împrumutăm. Cam astea sunt investiţiile relevante pe care le vom face în 2025”, a spus Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei la sediul PMB, relatează agerpres.

El a explicat includerea a 555 de milioane de lei la venituri prin faptul că, între timp, a fost acordat avizul favorabil al Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale.

„E vorba de un sfert din împrumutul pe care l-a făcut primarul Videaunu în anul 2005. Între timp am avut aprobarea CAÎL, deci sunt nişte bani cerţi pe care noi o să îi avem. Şi atunci au fost 555 de milioane de lei pe care i-am putut pune ca şi cheltuieli în bugetul local”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a atras atenţia asupra faptului că, în decurs de doi ani, bugetul Capitalei a fost diminuat cu 30%. El a criticat repartiţia „injustă” a sumelor între Primăria Capitalei şi primăriile de sector.

„Din impozitele pe venit ale bucureştenilor, în 2023 am avut 6 miliarde. În 2024 am avut 5 miliarde. În 2025 avem 4 miliarde. Nu poate să fie nimic fericit în momentul în care pierzi 30% din buget în doi ani, în condiţiile în care asta este principala problemă a Bucureştiului de ani de zile, mai precis din anii 2000: repartiţia injustă între Primăria Capitalei şi primăriile de sector, în condiţiile în care Primăria Capitalei are şi infrastructura şi spitalele şi teatrele şi transportul public şi termoficarea şi multe altele”, a spus edilul general.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Operatorul staţiei de tratare a deşeurilor colectate din 35 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bihor, amendat cu 500.000 de lei de Garda de Mediu / A sistat activitatea fără a notifica autorităţile

Cutremur în România