Cum a reacţionat fratele lui Leon al XIV-lea când a aflat cine este noul papă

Când fumul alb a ieşit din Capela Sixtină dezvăluind că a fost ales un nou papă, John Prevost a pornit televizorul în Illinois, şi-a chemat nepoata şi au privit cu uimire cum a fost anunţat numele fratelui său, relatează The Associated Press (AP).

„A început să ţipe pentru că era unchiul ei, iar mie nu-mi venea să cred că acest lucru poate fi posibil, pentru că este prea departe de ceea ce am crezut că se va întâmpla”, a declarat John Prevost, joi, într-un interviu cu The Associated Press acordat la domiciliul său din New Lenox, Illinois.

Apoi, el a mărtursit că a fost cuprins de o intensă mândrie că fratele său, cardinalul Robert Prevost, a devenit cel de-al 267-lea pontif care conduce Biserica Catolică, făcând din misionarul născut în Chicago primul papă din SUA. „Este o mare onoare; este o ocazie unică în viaţă”, a spus el. „Dar cred că este o mare responsabilitate şi cred că va duce la lucruri mai mari şi mai bune, iar oamenii îl vor urmări foarte atent pentru a vedea ce face”, a adăugat fratele noului papă.

Robert Prevost, membru al ordinului religios augustin, în vârstă de 69 de ani, care şi-a petrecut cariera slujind în Peru, şi-a luat numele de papa Leon al XIV-lea.

John Prevost l-a descris pe fratele său ca fiind foarte preocupat de cei săraci şi de cei care nu au o voce. El a spus că se aşteaptă să fie un „al doilea Papă Francisc”.

„Nu va fi nici foarte la stânga, nici foarte la dreapta”, a adăugat el. „Cam la mijloc”.

La un moment dat, în timpul interviului, John Prevost şi-a dat seama că pierduse mai multe apeluri de la fratele său, aşa că l-a sunat înapoi pe noul papă. Leon i-a spus că nu este interesat să participe şi el la interviu şi, după un scurt mesaj de felicitare şi o discuţie în care au vorbit ca orice doi fraţi despre aranjamentele de călătorie, cei doi au închis.

Noul papă este cel mai mic dintre trei băieţi. John Prevost, care este cu doar un an mai mare decât el, a declarat că îşi aminteşte că Robert era foarte bun la şcoală când era copil şi îi plăcea să se joace de-a prinselea, Monopoly şi Risk.

Încă de la o vârstă fragedă, ştia că fratele său va fi preot. Deşi nu se aştepta ca acesta să devină papă, John îşi aminteşte că o vecină a prezis exact acest lucru când Robert Prevost era doar în clasa întâi. „Ea a intuit asta, când el avea vârsta de 6 ani. Cum a făcut asta, cine ştie. A durat atât de mult, dar iată-l, primul papă american”, a comentat John Prevost.

Când Robert a terminat clasa a opta, a plecat la seminar. „Există o întreagă perioadă în care nu am crescut împreună. Doar în vacanţe eram împreună”, povesteşte John.

În aceste zile, fraţii vorbesc la telefon în fiecare zi, a spus John Prevost. Robert Prevost îl va suna şi vor discuta despre orice, de la politică la religie şi chiar vor juca Wordle.

John Prevost nu ştie cât timp va avea fratele său la dispoziţie pentru a vorbi, în calitatea sa nouă de papă, şi cum se vor descurca să păstreze legătura în viitor. „Este deja ciudat să nu ai cu cine să vorbeşti”, mărturiseşte el.

Ilie Bolojan, mesaj de Ziua Europei: Europa nu este ceva abstract. Europa suntem noi. Iar viitorul nostru este legat direct de capacitatea noastră de a rămâne implicaţi, informaţi şi responsabili

UPDATE – Putin sărbătoreşte 9 Mai cu fast, în prezenţa a 20 de conducători, între care preşedinţii Chinei şi Braziliei. Premierul slovac Robert Fico, singurul lider UE care asistă la ceremonii / Discursul lui Putin / Un absent notabil