Cum crede noul ministru al Educației că ar trebui să arate un proiect de țară. David a surprins o Românie fragmentată și polarizată

Într-un interviu acordat Gândul, acesta a descris România anului 2024 ca pe o țară aflată la răscruce, marcată de alegeri istorice și provocări fundamentale.

„România anului 2024 este o Românie fragmentată și polarizată în cel puțin trei zone psihoculturale: o zonă tradițională, suprapusă major peste mediul rural și urban mic, cu teamă față de instituțiile euroatlantice; o Românie în fază de emancipare, antisistem, destul de diversă ca educație, care dorește redefinirea democrației clasice; și o Românie mai emancipată, conectată cu instituții euroatlantice, cu cel mai mare procent de absolvenți de studii superioare”, spune David.

Profesorul subliniază că aceste diferențe trebuie să fie integrate într-un proiect de țară coerent, care să includă toate aceste realități fără ca vreun segment să fie lăsat în urmă.

„Un nou proiect de țară trebuie să fie ”România euroatlantică a tuturor”, în care nimeni nu este lăsat în urmă și nimeni nu este pierzător al modernizării euroatlantice a țării. Sigur, când spun nimeni este ceva aspirațional, realist vorbind mă refer la majorități largi.”, spune David.

Deși progresul tehnologic este un element esențial, ministrul atrage atenția asupra riscurilor asociate cu accesul nefiltrat la informație.

„Tehnologia aduce un acces direct la un volum uriaș de informație. Dar accesul la informație nu înseamnă imediat cunoaștere. Mai simplu spus, cunoașterea înseamnă prelucrarea critică a informației. Dacă volumul de informație este prea mare și competența de analiză critică nu este bine dezvoltată, informația se poate transforma în fake news, conspirații și manipulare.”, mai susține ministrul Educației.

În acest sens, Daniel David consideră că educația trebuie să joace un rol fundamental în dezvoltarea gândirii critice a cetățenilor.

În privința extremismului, profesorul avertizează că reprezintă o amenințare majoră pentru democrație și libertate.

„Extremismul duce la lupta pentru drepturile și interesele tale, călcând în picioare drepturile și interesele celorlalți. În schimb, esența democrației constă în capacitatea de a respecta drepturile celorlalți, chiar dacă nu ești de acord cu ei.”, arată noul ministru.

Întrebat despre posibila sa candidatură la președinție, Daniel David a subliniat că nu își dorește acest rol, dar că este pregătit să se implice dacă situația o va cere.

„Eu nu m-am autopropus și nu mă promovez în acest sens. Dar dacă se va dovedi că eu sunt cel care poate stopa dezvoltarea unei Românii bizare, izolaționiste, antiștiință și cu abordări de pseudoreligie, nu voi evita să mă angajez pentru a apăra România euroatlantică.

Sper și mi-aș dori să nu fie nevoie, dar sunt pregătit dacă va fi!”

Profesorul David este optimist în ceea ce privește viitorul țării, dar avertizează că progresul poate fi atins doar dacă România își înțelege și valorifică diversitatea psihoculturală.

„Da, România se poate face bine dacă facem un diagnostic corect și abordăm problema printr-un proiect de țară în care Româniile diverse să fie reunite într-o Românie euroatlantică, care să ne aducă demnitate – personală, națională și europeană – și bunăstare.”, precizează David.

Profesor de economie: Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive. E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA. Nu se regularizează ca TVA, nu există o compensaţie ca la TVA. Se duce mult mai direct în preţul final

Nucleara alimentară! Mihaela Bilic: Porcul e încadrat la carne albă