Cum să te protejezi de tunete și fulgere pe munte. Salvamontiștii vin cu recomandări

Salvamontiștii le recomandă cetățenilor să verifice prognoza meteo înainte de a pleca la drum. Dacă sunt anunțate furtuni puternice, salvamontiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu plece pe munți.

Furtunile sunt semnalate de prezența norilor de tip Cumulonimbus, „cu înălțimi mari și margini bine conurate”.

Recomandările Salvamont

Electrizarea părului și furnicăturile pe piele sunt semne că zona este „puternic încărcată electric”, periculoasă pentru cetățeni. Ei sunt sfătuiți să nu se refugieze în văi pe care nu le cunosc, fiindcă există riscul de a intra într-o zonă cu teren accidentat, unde pot rămâne blocați și să fie surprinși de torentul de apă.

În cazul fulgerelor, salvamontiștii le recomandă cetățenilor aflați pe munte să nu rămână pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse. „Zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei”, potrivit Salvamont România.

Cetățenii trebuie să evite staționarea lângă cursuri de apă, lacuri sau stâlpi de marcaje, dar și sub copaci înalți sau solitari. Salvamontiștii recomandă staționarea între pâlcurile de copaci mici.

Exursioniștii trebuie să evite pe timp de furtună să se refugieze în grotele mici sau surplombe, din cauza riscului de formare a unei punți de scurtcircuit.

Salvamontiștii spun că spațiul grotei trebuie să măsoare „cel puțin 1 m distanta de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel putin 20 m față de intrare”.

Cetățenii aflați pe munte nu trebuie să se culce la pământ cu tot corpul, ci trebuie să adopte o poziție de ghemuit cu călcâiele lipite, mâinile aproape de corp, urechile acoperite cu palmele pentru protecția timpanului. Solul trebuie atins numai cu tălpile, iar suprafața de contact cu solul trebuie să fie minimizată.

Aceștia pot să se adăpostească la cel puțin un metru distanță de o ridicătură sau platformă înaltă, care să fie de 5 -10 ori mai înaltă decât pozția de ghemuit.

Cetățenii aflați pe munte în grupuri trebuie să mențină o distanță de minim 15 metri pentru a evita o „lovire în lanț”. Aceștia trebuie să evite și zonele cu licheni sau pietre umede.

Cetățenilor suprinși pe munte li se recomandă să aștepte 30 de minute după ultimul tunet pentru a se întoarce în siguranță la bază.

„Persoana lovită de fulger, victima unei descărcări electrice nu reține sarcina electrică descărcată, evaluați condițiile din teren și, dacă vă puteți apropia în siguranță, fără a fi expuși, începeți să acordați primul ajutor. Obligatoriu anuntați evenimentul echipelor Salvamont și in SNAU 112”, informează Salvamont România.

CFR lansează licitația pentru modernizarea infrastructurii feroviare între București și Vama Giurgiu

Două persoane suspectate că ar fi deţinut droguri într-un bar din comuna Ilia, lângă Deva