Alegerile din România, a căror miză depăşeşte deja graniţele naţionale, fiind văzute ca o confruntare între două mari curente europene, nu-i lasă indiferenţi nici pe liderii a două ţări vecine ce reprezintă aceste două curente: premierul Viktor Orban din Ungaria şi Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, care are şi cetăţenie română. Ambii au luat poziţie în ultimele zile şi şi-au anunţat susţinerea, mai mult sau mai puţin explicită, faţă de candidaţii care se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, George Simion şi Nicuşor Dan.
Potrivit MTI, Viktor Orbán a reamintit într-un discurs rostit vineri, la Tihany, că în dezbaterea dintre candidaţii la preşedinţia României, George Simion a spus că acum este timpul unei Europe a naţiunilor, a Europei creştine, în care, a promis liderul AUR, „vom lupta pentru dreptul nostru de a fi cetăţeni europeni”.
„Suntem pe deplin de acord” – a spus vineri Viktor Orbán.
Românii şi ungurii sunt cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi vor rămâne aşa, iar în lupta pentru creştinism şi suveranitate trebuie să ne bazăm unii pe alţii, a subliniat premierul Viktor Orbán, precizând că guvernul ungar nu susţine „niciun fel de izolare sau represalii” împotriva României.
„Trăim într-o comunitate de destin istoric alături de români. Nu ne amestecăm în actuala campanie electorală pentru preşedinţia României, dar transmitem de aici, din centrul Bazinului Carpatic, din acest loc simbolic, că asigurăm poporul român şi pe viitorul său preşedinte: noi susţinem solidaritatea şi cooperarea, de aceea nu vom sprijini niciun fel de izolare sau represalii politice împotriva României şi a liderilor săi”, a subliniat Viktor Orban.
El a adăugat că creştinismul este cea mai bună apărare împotriva organizării Europei într-un „imperiu”, potrivit MTI.
Ulterior, Viktor Orban a postat pe contul său de X un fragment video din discursul său şi a reiterat într-un mesaj scris: „Alegerile din România nu sunt treaba noastră. Cu toate acestea, din inima Bazinului Carpatic, îi asigurăm pe poporul român şi pe viitorul său preşedinte: Ungaria susţine unitatea, nu divizarea. Nu vom sprijini nicio formă de izolare politică împotriva României sau a liderilor săi. Românii pot conta pe maghiari în lupta lor pentru creştinism şi suveranitate!”.
Mesajul liderului maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale eurosceptice, a fost preluat şi salutat de George Simion pe contul propriu de X: „Vă mulţumim pentru mesajul dvs.minunat, Viktor Orban! Avem o luptă de câştigat! Împreună!” – i-a transmis liderul AUR, care a fixat mesajul în fruntea postărilor sale de pe X.
Thank you for your great message, !
We have a fight to win! Together!
Material publicitar politic
CMF 31250007
CPP A1B1C1D1E1— ???????? George Simion ???????? (@georgesimion)
Pe George Simion şi Viktor Orban îi uneşte admiraţia pentru Donald Trump, însă discursul naţionalist al liderului AUR, adesea cu declaraţii critice la adresa minorităţii maghiare, nu a fost întotdeauna pe placul premierului Ungariei. Deşi partidele celor doi se află în tabăra suveranistă, în Parlamentul European fac parte din grupuri politice diferite. AUR este în grupul Reformiştilor europeni, alături de partidul premierului italian Giorgia Meloni, pe când FIDESZ face parte din grupul Patrioţilor, alături de extremiştii de dreapta ai politicienei franceze Marine Le Pen. Viktor Orban a evitat până acum să facă declaraţii favorabile lui George Simion, chiar dacă alţi lideri din blocul său politic, cum ar fi vicepremierul italian Matteo Salvini sau Marine Le Pen, victoria lui după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
În ceea ce o priveşte pe preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care are şi cetăţenie română, aceasta a declarat joi, într-un podcast, că îl va vota pe Nicuşor Dan.
„Prezenţa mare a moldovenilor la alegeri (în primul tur – n. red.) vine de la faptul că noi percepem acut riscurile, pentru că ne confruntăm cu ele de ceva timp şi suntem într-o situaţie mai dificilă aici, în Republica Moldova.Ne dorim foarte mult să avem, în continuare, o relaţie foarte bună cu România. Ne dorim foarte mult să vedem o Românie puternică, europeană, o Românie care să continue să se modernizeze în UE şi să ne ajute şi pe noi să ajungem în Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu îndemnând la o şi mai mare participare la vot pentru turul al doilea. „Cred că este loc de mai mult, cred că putem să ne mobilizăm la următoarele alegeri. Eu personal îl voi vota pe Nicuşor Dan”, a declarat Maia Sandu.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale, alegătorii din Republica Moldova care au şi cetăţenie română au votat masiv pentru Nicuşor Dan (52,63% din voturi), spre deosebire de diaspora română din Europa, care l-a preferat pe George Simion.
Numărul alegătorilor români care au votat în R. Moldova în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai a trecut de 81.000, depăşind recordul înregistrat la prezidenţialele anulate, din noiembrie 2024. Atunci, în turul doi al alegerilor anulate, Maia Sandu a susţinut-o pe Elena Lasconi, în timp ce acum, în primul tur, Maia Sandu l-a susţinut pe Crin Antonescu, reaminteşte .
Potrivit aceleiaşi surse, şi partidul de guvernământ din Republica Moldova, PAS, din care provine Maia Sandu, a anunţat că îl va susţine pe Nicuşor Dan în turul doi al prezidenţialelor din România.
În podcastul postat joi de Maia Sandu, preşedinta R. Moldova a fost întrebată şi ce se va întâmpla dacă George Simion câştigă alegerile din România, în condiţiile în care el este declarat persona non-grata şi în Republica Moldova, şi în România. O instanţă din R. Moldova urmează să reevalueze această decizie pe 19 mai, chiar a doua zi după alegerile din România. „Nu ştim ce decizie va lua instanţa. Pot să vă reconfirm că această decizie nu a fost luată de Preşedinţie şi nu poate fi eliminată de către Preşedinţie. Există nişte proceduri şi există o instanţă de judecată care va lua o decizie. Care va fi ea – nu ştim” – a punctat Maia Sandu.