Cum stimulează tarifele lui Trump exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA

Oficiali guvernamentali și directori din domeniul energiei din țări precum India, Kuweit și Japonia au purtat discuții despre aprovizionarea cu mai multe gaze naturale americane, potrivit surselor Bloomberg.

Această strategie, însă, prezintă un risc semnificativ. Tarifele lui Trump asupra Chinei și altor țări le-ar putea scoate complet de pe piețe.

Trump amenință acum Uniunea Europeană cu tarife dacă blocul nu va importa mai mult din SUA. Cumpărătorii din Coreea de Sud până în Vietnam se gândesc să aprovizioneze mai mult gaz natural american pentru a evita tarifele.

Trump, care este preocupat de deficitele comerciale ale SUA, a spus clar intenția sa de a folosi statutul de superputere energetică a țării pentru a echilibra ecuația. De fapt, el reînvie o tactică din primul său mandat, care se bazează pe cantitatea mare de gaz natural a țării, împreună cu flota sa de centrale care lichefiază combustibilul.

Explozia americană a producției și exportului de GNL are loc într-un moment în care apetitul pentru gaze naturale este enorm. Cererea de combustibil, utilizat în industrii precum producerea de energie electrică, încălzire și producția de îngrășăminte, este la

niveluri istorice ridicate, alimentată parțial de ambiția de a se îndepărta de cărbunele mai poluant. Potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice, consumul de gaze naturale ar putea crește cu până la 12% până la sfârșitul deceniului.

Dar, în ciuda dominației americane asupra fluxurilor globale de gaze naturale lichefiate, noile tarife ca instrument de negociere se pot dovedi a fi alegeri complicate în lumina recentei emancipări a președintelui columbian Gustavo Petro.

Una dintre primele decizii ale lui Trump în al doilea mandat a fost ridicarea moratoriului asupra noilor aprobări pentru terminalele de gaze naturale lichefiate care a fost implementat în ultimul an al mandatului fostului președinte Joe Biden.

Puține alte țări sunt capabile să elibereze atât de mult gaz natural pe piețele globale precum SUA. Ambițiile Rusiei de a extinde exporturile de gaze naturale lichefiate au fost zădărnicite de sancțiunile din epoca Biden, în timp ce noua capacitate de producție din țările din Mozambic până în Papua Noua Guinee a întârziat să se maturizeze.

Qatarul, al doilea exportator mondial de gaze naturale lichefiate după Statele Unite, își propune să crească producția cu peste 80% până în 2030. Cu toate acestea, aprovizionarea emiratului este mai puțin flexibilă decât cele din zăcămintele de șist americane – o problemă pentru țările care nu sunt siguri de cererea viitoare pe fondul trecerii către surse de energie mai curate. În timp ce Qatarul este renumit pentru fiabilitatea sa, ministrul energiei a avertizat recent că regulile climatice ale Europei pun în pericol proviziile din regiune.

Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA sunt estimate să crească la aproximativ 200 de milioane de tone metrice anual până în 2030, de la aproximativ 93 de milioane, potrivit unei prognoze BloombergNEF. Această estimare se poate dovedi conservatoare dacă administrația Trump împinge cu succes importatorii asiatici sau europeni să semneze acorduri pe termen lung.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a spus, la rândul său, că GNL ar trebui folosit ca „pârghie” în discuțiile cu China.

În recentele discuții bilaterale, Rubio a încurajat Vietnamul să reducă dezechilibrele comerciale. Guvernul țării asiatice a spus deja că va căuta să cumpere mai mult gaz natural american nu numai pentru a evita tarifele, ci și pentru a satisface nevoile sale de energie în creștere.

Cu toate acestea, transformarea GNL într-o armă politică amenință să erodeze încrederea pe termen lung a pieței în credibilitatea SUA.

O dependență mai puternică de SUA ar putea însemna „o formă de șantaj pe care am avut-o cu Rusia se repetă”, a avertizat ministrul german al Economiei, Robert Hambeck. Europa ar trebui să „abordeze diplomatic cu administrația Trump, dar nu ar trebui să le permitem să ne șantajeze”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Strategia OPEC de producție a țițeiului a rămas neschimbată, în ciuda solicitărilor lui Donald Trump de a reduce prețurile

PepsiCo raportează venituri trimestriale sub aşteptări şi prognozează un profit anual mai slab decât estimările pentru 2025