Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Temperaturi extreme în Europa
Pompierii au luptat luni împotriva incendiilor din Turcia și Franța, iar peste 50.000 de persoane au fost evacuate în urma valului de căldură care a lovit Europa la începutul verii, scrie Reuters.
Au fost emise alerte de sănătate în Franța, Spania, Italia, Portugalia și Germania. Chiar și Țările de Jos, obișnuite cu un climat mai blând, au emis o avertizare privind temperaturile ridicate din zilele următoare, asociate cu umiditate ridicată.
„O mare parte din Europa de Vest se confruntă cu căldură extremă și valuri de căldură care sunt observate în mod normal în iulie sau august, nu în iunie”, a declarat Samantha Burgess, responsabilă strategică pentru climă la Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.
Temperaturile au fost în unele locuri cu 5-10 grade Celsius mai ridicate decât ar fi trebuit să fie în această perioadă a anului, a spus ea.
În Turcia, incendiile au continuat să facă ravagii pentru a doua zi consecutiv în provincia vestică Izmir, alimentate de vânturi puternice, a declarat ministrul silviculturii, Ibrahim Yumakli. Peste 50.000 de persoane au fost evacuate din cinci regiuni, dintre care peste 42.000 din Izmir, a declarat autoritatea turcă de gestionare a situațiilor de urgență AFAD.
Regiunile de coastă ale Turciei au fost devastate în ultimii ani de incendii, pe măsură ce verile au devenit mai calde și mai uscate, ceea ce, potrivit oamenilor de știință, este rezultatul schimbărilor climatice provocate de om.
În Franța, unde se așteaptă ca temperaturile să atingă valori maxime marți și miercuri, duminică au izbucnit incendii în departamentul Aude din sud-vestul țării, unde temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, arzând 400 de hectare și forțând evacuarea unui camping și a unei abații, au declarat autoritățile.
Incendiile au fost ținute sub control, dar nu au fost încă stinse, au declarat luni autoritățile. Serviciul meteorologic Meteo France a emis o alertă de caniculă de nivel portocaliu pentru 84 din cele 101 departamente ale țării, de luni până la mijlocul săptămânii.
Peste 4.500 de persoane ar putea muri între 30 iunie și 3 iulie din cauza valului de căldură extrem care lovește Europa.
Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat pentru Politico că cele mai grele zile vor fi marți și miercuri, iar țările cu cele mai mari rate de mortalitate vor fi Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg.