Cutremur în guvernul german – Cu mii și mii de concedieri și închideri de fabrici, Olaf Scholz l-a demis pe ministrul de finanțe

UPDATE: Olaf Scholz a susținut o conferință de presă prin care a dezbăut trei subiecte fierbinți ale guvernului german

1.Ministrul din Finanțe și președintele partidului FDP, Lindner, este demis pentru trădarea interesului guvernului (reproșuri grave!).

2.Cancelarul va conduce un guvern de tranziție și va căuta sprijin parlamentar până la alegerile parlamentare federale anticipate (martie 2025?) de la conservatorii UCD/UCS.

3.Cancelarul va cere parlamentului german un vot de încredere la începutul anului pentru coaliția SPD/Verzii, practic un guvern minoritar.

Știrea inițială:

Ziarul german de mare tiraj Bild a anunțat demiterea, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a confirmat-o pentru AFP.

Lindner a cerut reforme economice radicale, la care s-au opus celelalte două partide din coaliție.

Economia Germaniei s-a contractat, anul trecut, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Iar perspectivele sunt sumbre: Fondul Monetar Internațional anunță o creștere economică zero pentru acest an, marcând cea mai slabă performanță în rândul economiilor majore, arată o analiză publicată de CNN.

Produsul intern brut a crescut cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, ca urmare a creșterii cheltuielilor guvernamentale și a gospodăriilor, după o scădere cu 0,3% în ultimele trei luni, potrivit Oficiului Federal al Statisticii (Destatis) din Germania.

Germania a scăpat de recesiune în al treilea trimestru al anului

Destatis a revizuit în jos cifrele PIB pentru al doilea trimestru, de la -0,1% anterior.

Economia Germaniei s-a contractat, anul trecut, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Iar perspectivele sunt sumbre: Fondul Monetar Internațional anunță o creștere economică zero pentru acest an, marcând cea mai slabă performanță în rândul economiilor majore, arată o analiză publicată de CNN.

O scădere bruscă a profitului gigantului Volkswagen nu a făcut decât să intensifice veștile proaste privind creșterea economică.

Probelemele cu care se confruntă economia germană sunt amplificate de criza celui mai mare producător al țării, care ar putea închide fabricile din Germania, pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani, și ar putea elimina mii de locuri de muncă, conform Capital.ro.

Volkswagen a anunțat că profitul operațional pentru cele nouă luni, până la sfârșitul lunii septembrie, a scăzut cu 21% față de anul precedent, la 12,9 miliarde de euro (14 miliarde de dolari), fiind afectat de performanța slabă a mărcii sale și de costurile de restructurare.

Vânzările de mașini au scăzut cu 4% din cauza cererii scăzute din China, pierzând teren în fața mărcilor locale de vehicule electrice.

Olaf Scholz inițiase consultări cu principalii parteneri de guvernare în urmă cu două zile

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a inițiat consultări cu principalii parteneri de guvernare, în eforturile de a ajunge la poziții comune asupra liniei de politică economică, pe fondul disputelor care riscă să conducă la destrămarea coaliției guvernamentale.

Cancelarul Olaf Scholz, membru al Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), a avut deja o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Christian Lindner, din cadrul Partidului Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta), afirmă surse citate de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung. Olaf Scholz se va întâlni și cu ministrul Economiei, Robert Habeck, membru al Alianței ’90/Verzi.

Cancelarul Scholz speră să ajungă la consens asupra politicilor economice, pe fondul disputelor generate de planul ministrului Finanțelor, Christian Lindner.

Cancelarul Olaf Scholz pornește de la premisa că actuala coaliție guvernamentală va rămâne la putere până la termen, în septembrie 2025, un lucru evidențiat luni de purtătorul de cuvânt al Guvernului german, informează site-ul Tagesschau.de.

Christian Lindner, ministrul Finanțelor, a prezentat săptămâna trecută un plan de relansare economică. Proiectul, contestat de Alianța ’90/Verzi, prevede reducerea birocrației, scăderea impozitelor și amânarea regulilor ecologice stricte, care afectează activitățile economice. Germania a fost în recesiune în ultimul an, iar activitățile de producție rămân slabe.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vâlcea: Incendiu la o casă din comuna Bujoreni; o gravidă a fost transportată la spital

Deficitul bugetar al Franței estimat la 6,1% din PIB în 2023, conform noilor previziuni