Aproximativ 22.800 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în majoritate poliţişti, jandarmi, pompieri, salvatori SMURD şi poliţişti de frontieră vor fi la datorie, zilnic, în minivacanţa de Crăciun.
„Pentru prevenirea faptelor ilegale şi asigurarea intervenţiei rapide în sprijinul cetăţenilor, efectivele MAI vor avea în atenţie staţiunile turistice, spaţiile de divertisment, zonele aglomerate şi cu risc de producere a unor fapte nelegale. De asemenea, o sarcină prioritară pentru aceste zile este creşterea siguranţei pe drumurile publice prin organizarea de acţiuni pentru prevenirea accidentelor grave, concomitent cu fluidizarea circulaţiei”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Echipajele de ordine publică vor fi prezente la evenimentele la care participă un număr semnificativ de persoane pentru a preveni comiterea de fapte ilegale favorizate de aglomeraţie, dar şi pentru a combate infracţiunile grave.
Totodată, vor fi prezente echipaje ale structurilor de intervenţii în situaţii de urgenţă, pregătite să ofere sprijin cetăţenilor, inclusiv în cazul unor urgenţe medicale.
„La evenimentele organizate în aceste zile se estimează participarea a aproape un milion de persoane. Cele mai importante manifestări publice, în majoritate târguri de Crăciun, vor avea loc în judeţele Braşov, Constanţa, Cluj, Dolj, Sibiu şi Timiş şi în municipiul Bucureşti”, a precizat Dajbog.
Angajaţii MAI vor avea în atenţie şi lăcaşurile de cult unde se organizează slujbe de Crăciun cu prezenţă semnificativă de credincioşi.
Cele mai importante manifestări religioase din punct de vedere al numărului de participanţi vor avea loc în judeţele Maramureş, Cluj, Sălaj, Satu-Mare şi Bihor.
„Pentru prevenirea evenimentelor care pot pune în pericol viaţa sau bunurile cetăţenilor, pompierii au derulat, în această lună, peste 3.340 de acţiuni de informare preventivă la obiectivele la care se înregistrează aflux mare de persoane în astfel de perioade: hoteluri şi pensiuni, târguri tematice specifice sezonului rece, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult. Scopul acestor acţiuni a fost informarea personalului cu privire la măsurile care trebuie luate în scop preventiv, precum şi ce trebuie să facă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă pentru evitarea unor tragedii şi pentru limitarea pagubelor”, a spus Dajbog.
Pompierii au desfăşurat peste 4.000 de controale la obiective şi spaţii care vor fi aglomerate în aceste zile. Au oferit sprijin pentru rezolvarea pe loc a deficienţelor, dar pentru nereguli grave au aplicat 1.110 amenzi şi 7.096 de avertismente. Au fost identificate 319 obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Pe parcursul minivacanţei, vor fi de serviciu, în fiecare zi, 4.900 de pompieri pentru gestionarea şi limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă.
„Pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate şi managementul situaţiilor de urgenţă sunt pregătite să intervină 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie. Patru elicoptere IGAV pot oferi, de asemenea, sprijin pentru misiuni de ordine şi siguranţă publică”, a mai spus oficialul MAI.
Pe parcursul minivacanţei, aproximativ 200 de jandarmi montani vor asigura, zilnic, intervenţiile în ajutorul cetăţenilor care întâmpină probleme pe munte.
Pe cele mai solicitate artere rutiere vor acţiona dispozitive complexe de poliţişti pentru fluidizarea circulaţiei şi depistarea şoferilor care sunt un pericol la volan pentru că nu respectă limitele de viteză sau conduc sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.
„Aproximativ 1.400 de poliţişti rutieri vor fi în stradă în special pe drumurile cu risc crescut de producere a unor accidente şi la orele cu trafic intens”, a afirmat Monica Dajbog.
Ea a adăugat că echipajele rutiere de la sol pot beneficia de sprijinul aerian al elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie pentru a putea interveni rapid în zonele unde sunt probleme.
De asemenea, poliţiştii de frontieră vor depune eforturi pentru a asigura un control rapid şi eficient în punctele de trecere a frontierei, având în vedere că multe persoane aleg să plece peste hotare, în timp ce românii care lucrează în străinătate revin în ţară. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)