Dan Şucu spune că România are nevoie de un guvern credibil, care să îşi asume o reformă reală a statului, o scădere a cheltuielilor publice şi o reducere a birocraţiei.
El îi avertizează pe politicieni că nu au dreptul să arunce economia şi businessul în haos, aşa cum au aruncat scena politică.
Economia şi companiile încep să simtă deja în business haosul politic, vânzările sunt în scădere, iar majoritatea oamenilor de afaceri amână investiţiile şi noile runde de angajări.
Dan Şucu îi avertizează pe politicieni să nu distrugă prin comportamentul lor iresponsabil ceea ce milioane de oameni şi sute de mii de companii au clădit cu greu în ultimele trei decenii în România.
Miercuri este prevăzută o nouă discuţie între partidele care ar forma noul guvern – PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale. Aceste partide au dat marţi seară publicităţii liniile directoare ale planului de guvernare. Măsurile propunerilor nu aduc nimic nou faţă de intenţiile tuturor guvernelor. În spaţele propoziţiilor nu există cifre, nu există termene de implementare, nu există responsabili.
Anul viitor, guvernul trebuie să se împrumute cu peste 250 mld. lei, adică 50 de miliarde de euro pentru a finanţa bugetul, deficitul bugetar şi datoria publică care ajunge la scadenţă şi care trebuie reînnoită.
O bună parte din aceşti bani nu se găsesc pe piaţa românească şi trebuie împrumutaţi de pe pieţele externe, care însă se uită cu îngrijorare la situaţia politică din România.
Toată lumea cere în acest moment ca România să aibă un guvern credibil, proeuropean, care să facă faţă valului extremismului, suveranismului, naţionalismului şi care să ţină pe linia de plutire situaţia finanţelor publice şi a bugetului.
România se confruntă cu o creştere destul de alarmantă a datoriei publice şi cu o situaţie bugetară extrem de complicată, care impune măsuri rapide de restructurare bugetară, reduceri de cheltuieli, reduceri de personal, reducerea numărului de instituţii şi agenţii de stat.