Danemarca a fost de acord vineri să discute despre regiunea arctică cu Washingtonul, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, după prima sa convorbire telefonică cu Marco Rubio, secretarul de stat din administraţia Donald Trump, după ce noul preşedinte american a anunţat că doreşte controlul asupra Groenlandei, relatează Reuters.
Rasmussen şi secretarul de stat Marco Rubio au purtat o conversaţie de 20 de minute pe un „ton bun şi constructiv”, discutând despre Ucraina, securitatea europeană şi situaţia din Orientul Mijlociu, a precizat Ministerul danez de Externe într-un comunicat.
„Securitatea arctică nu a fost pe ordinea de zi, dar s-a convenit că aceasta va fi discutată între Statele Unite, Danemarca şi Groenlanda la o dată ulterioară”, a declarat ministerul danez.
Trump şi-a exprimat interesul de a face Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, parte a Statelor Unite. El nu a exclus utilizarea puterii militare sau economice pentru a convinge Danemarca să-i cedeze cea mai mare insulă terestră.
Poziţia strategică a Groenlandei – de-a lungul celei mai scurte rute din Europa către America de Nord, vitală pentru sistemul american de avertizare timpurie privind rachetele balistice – a făcut-o o prioritate pentru Trump.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, care a intensificat eforturile pentru independenţă ale teritoriului autonom, a declarat în repetate rânduri că insula nu este de vânzare şi că este la latitudinea poporului său să îşi decidă viitorul.
În timp ce Trump a menţionat posibilitatea de a prelua Groenlanda şi în 2019, refuzul său de a exclude utilizarea puterii militare sau economice i-a luat prin surprindere pe mulţi danezi.
La 15 ianuarie, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că a vorbit la telefon cu Trump şi i-a spus că depinde de Groenlanda însăşi să-şi decidă o eventuală independenţă.