Daniel David: Cred că în evaluarea pe care o facem anual profesorilor prezenţa demersurilor de pseudo-ştiinţă trebuie să fie semnalată ca o problemă etică

Ministrul Educaţiei afirmă că îşi doreşte ca în evaluările anuale sau periodice privind activitatea cadrelor didactice să fie introduse elemente pe baza căror promovarea pseudo-ştiinţei să fie considerată abatere de la normele etice.

Daniel David a fost întrebat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ce măsuri ia ministerul de resort pentru combaterea promovării pseudo-ştiinţei, ministrului dându-i-se ca exemplu Călin Georgescu, fostul prezidenţiabil care promovează pseudo-ştiinţa şi care este cadru didactic universitar.

„Nu avem încă platforma integrată, dar multe lucruri s-au făcut, inclusiv colaborarea cu TikTok-ul, colaborarea cu CNA-ul, diseminarea ştiinţei pe care o facem. Cred că în acea evaluare pe care o facem anual şi, dacă va fi modelul pe care l-a propus eu, evaluarea la interval de cinci ani, prezenţa unor astfel de demersuri de pseudo-ştiinţă trebuie să fie semnalată ca o problemă etică. Acolo putem să controlăm lucrurile”,, a răspuns ministrul Educaţiei. 
Ministrul a fost de asemenea întrebat dacă poate avansa un termen până la care acele cadre didactice care promovează pseudo-ştiinţa ar urma să dispară din sistem. 

„De exemplu, nu mă opreşte nimeni şi nimic să facem o metodologie care să completeze modalitatea pe care o folosim acuma pentru evaluarea anuală sau periodică a cadrelor didactice în care să ai şi o componentă de pseudoştiinţă şi care să intre sub auspiciile unei probleme de tip etic”, a adăugat Daniel David.

Spectacole de teatru din Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Timişoara, la Întâlnirile Internaţionale de Teatru Madách din Budapesta

Daniel David nu exclude deschiderea sistemului preuniversitar pentru profesionişti din alte domenii, la materii unde e deficit de profesori: Cariera în zona preuniversitară cred că trebuie profesionalizată, doar că atunci când nu ai şi nu ai, cauţi soluţi