Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că diagnosticul pe care l-a pus sistemului de învăţământ preuniversitar este acela că ”nu arată bine, arată chiar foarte rău”, spunând că ”orice ministru care va veni trebuie să încheie reforma curriculară la nivelul liceului”. ”Dacă nu face lucrul ăsta, ne batem joc de potenţialul de inteligenţă şi creativitate pe care tinerii din România îl au”, a adăugat David. El a făcut propuneri cu privire la metodele de remunerare a cadrelor didactice.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a mărturisit că învăţământul preuniversitar este sectorul care creează cele mai mari dificultăţi în domeniul educaţiei.
”Nu funcţionează bine sistemul, oricine ce îmi spune, ce contraexemple primesc, când te uiţi la datele de sistem nu poţi să nu te sperii. (…) Adevărul este ăsta: nu arată bine, arată chiar foarte rău, este periculos, după mine este o problemă de securitate naţională”, a afirmat Daniel David, referindu-se la învăţământul preuniversitar.
El a explicat că tocmai situaţia sistemului şi în special cea a învăţământului liceal, ”de Evul Mediu”, reprezintă motivele pentru care a accelerat dezbaterile privind planurile-cadru pentru liceu, în pofida contextului social şi politic.
Potrivit ministrului, curriculumul, elementele de predare şi manualele reprezintă elementele-cheie ale sistemului.
”Orice ministru care va veni trebuie să încheie reforma curriculară la nivelul liceului. Dacă nu face lucrul ăsta, ne batem joc de potenţialul de inteligenţă şi creativitate pe care tinerii din România îl au”, a spus Daniel David.
El a reluat ideile conform cărora numărul de materii trebuie redus, metodele de predare trebuie schimbate, adaptate noilor metode şi tehnologii, arătând că un cadru didactic care nu se adaptează ”va deveni un muzeu, ca să nu spun o rezervaţie”, pentru că tinerii vor căuta informare în alte părţi, nu la şcoală.
Daniel David a adăugat că ”trebuie lucrat serios la statutul profesorului”, iar sistemul trebuie transformat în unul atractiv pentru cei mai buni dintre absolvenţii universităţilor.
”Eu când spun că trebuie să mărim salariul, spun că asta trebuie să vină cu responsabilitate. Asta înseamnă standarde minimale de performanţă, înseamnă evaluări periodice, adică dacă primeşti mai mult, trebuie să dai mai mult. Dincolo de salariul mediu, cred că trebuie să creăm indicatori de performanţă, progres şi incluziune care să permită profesorilor să câştige mai mult, nu tuturor, celor care se ocupă de astfel de lucruri, asta înseamnă venituri mai mari, că mulţi fac confuzia între salariu şi venit. Avem nevoie şi de un salariu mai mare, dar avem nevoie şi de potenţialul de a câştiga, pe baza unor indicatori de performanţă, progres şi incluziune”, a explicat Daniel David.