Dărăban: Limitele cadrului de reglementare trebuie stabilite în concordanţă cu dorinţa României de a-şi îndeplini ţintele în 2030-2035

Investiţiile de care auzim în diferite proiecte pe partea de producţie se vor dovedi eficiente dacă ele pot să ajungă într-un mod cât mai eficient la client, sprijinind transformarea de care avem nevoie în partea industrială şi economică, a afirmat joi Daniela Dărăban, director executiv, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în cadrul unei conferinţe de specialitate.

„Noi, ca să putem să valorificăm aceşti bani pe care îi avem în vedere să-i investim în partea de producţie, să putem să valorificăm acest potenţial despre care se tot vorbeşte, care trebuie simţit la capătul firului de către clientul casnic, non-casnic, trebuie să fim coerenţi pe lanţul decizional. Şi, atunci, limitele cadrului de reglementare trebuie să fie stabilite în concordanţă cu dorinţa României de a-şi îndeplini anumite ţinte în 2030-2035”, a menţionat Daniela Dărăban, la conferinţa anuală InvestEnergy şi Gala specialiştilor din energie.

Directorul executiv al ACUE a făcut referire la „toate acele miliarde de investiţii pe care le auzim pe diferite proiecte în partea de producţie”.

În opinia sa, lipseşte o analiză, o colaborare şi coordonare între instituţii.

„Este nevoie de colaborare între instituţii, coordonare între proiecte. Este o directivă europeană care trebuie implementată şi de România, care va aduce 5 – 6 miliarde de euro fonduri disponibile, din care o foarte mare parte se pot duce către clienţii vulnerabili. (…) Instituţiile trebuie să stea la masă, să se informeze reciproc de programele pe care le au fiecare şi să se coordoneze. În momentul de faţă, din punctul meu de vedere, ce vedem ca obiective în Strategia energetică, în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), varianta revizuită, nu este susţinut de cadrul de reglementare pe partea de atragere de investiţii, asigurarea investiţiilor necesare până în 2030. Nu spun că operatorii de distribuţie nu vor face investiţii, spun doar că vor fi făcute în limitele stabilite de cadrul de reglementare”, a adăugat Dărăban.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, participă, joi, la conferinţa anuală InvestEnergy şi la Gala dedicată specialiştilor din energie, care se desfăşoară sub patronajul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Vâlcea: Primarul din Brezoi, plasat sub control judiciar; el este cercetat într-un dosar de corupţie

Preşedintele Parlamentului georgian Şalva Papuaşvili promulgă legea care restrânge drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, ocolind refuzul şefei statului Salome Zurabişvili de a promulga textul