„De ce a câștigat Trump?
În primul rând, a știut cum să le spună oamenilor ceea ce doresc să audă, să le redea încrederea și speranța că fac parte din cea mai puternică națiune a lumii!
Mai eficient, sau mai duios, mai cu tupeu în sensul curajului absolut și asumat. Cu un PR mai bun și aproape nesăbuință genială de a aborda teme tabu pe alte tărâmuri – acea corectitudine politică în numele căreia uităm uneori că suntem oameni, nu babuini sau lăcuste, că ne închinăm și credem în mântuire, în nemurirea sufletului”, a spus Rareș Bogdan, pe Facebook.
„Pe urmă, a avut știința de a jigni cumplit, de a se coborî la cel mai de jos nivel pentru a obține cea mai strălucitoare jucărie din acest sistem solar. A lovit devastator, însă cu o agresivitate controlată până în cele mai mici nuanțe ale cuvintelor folosite. Chiar dacă pare incredibil în patria libertăților, oamenii doreau să știe că un “PUTERNIC”, un “REGE” – da, ce ciudățenie – se gândește să le aducă aminte de ce au plecat spre America familiile lor, de ce e măreață, de ce e nemiloasă cu ce-i care-i contestă valorile, principiile și misiunea.
Căci de asta e America teribil de frumoasă:
iese dimineața cu pieptul în față și zice: sunt cea mai tare! Iar cei care locuiesc și muncesc și trăiesc acolo știu asta, simt asta, se hrănesc și din asta, “Suntem cei mai tari!”
Iar asta s-a transmis generație după generație.
Sigur, nici doamna Harris nu era decuplată complet de la valori, dar a riscat, iar Trump a știut că mesajul trebuie transmis fără prețiozități, fără chestiuni sofisticate, pe limba oamenilor, direct și clar. Nici doamna Harris n-a militat neapărat împotriva economiei americane, firește, dar PR-ul său n-a știut să o pună în fața tuturor situațiilor dificile pe care le-a fi ridicat Trump. A pornit cu stângul de la început, mizând pe dosarele penale ale republicanului. Ce să spun, mare descoperire! O chestiune care deja era contestată și contestabilă și neclară.
Apoi, a încercat, palid, să-l copieze, dar hei, americanii aveau deja originalul!
Iar Trump venea cu o triadă greu de combătut: – economie măreață; – creștinism profund și asumat; – plus corectitudinea politică dusă la extrem, până la absurdități inacceptabile.
Ca să-l învingi pe Trump, care a și jucat la mare artă rolul personajului antisistem care zice tot, nu ocolește nimic, sărind calul intenționat, trebuie să îl scoti din zona de confort. Dar democrații i-au ridicat mingi la fileu. În loc să știe cum gândesc americanii, să-i respecte mai mult, să nu-i facă imbecili sau “gunoieri” pe votanții lui Trump, influencerii au dansat cu grație pe piesa greșită și, vorba cuiva, “om fi noi mulți, dar suntem mult mai mulți ca voi”.
Concluzia
Cine disprețuiește electoratul, cu asta se alege. Nu doar ca a câștigat masiv și peste așteptări votul electorilor este important, vital este ca votul popular l-a luat enFanfare, peste 70 de milioane de americani arătându-i încrederea.
Sigur, sunt extrem de curios cum își va îndeplini promisiunile legate de politică externă, unde a trasat cu grație și claritate câteva soluții prezentate cu toți dinții, unele cel puțin interesante.
Vin vremuri! “Make America Great Again” a câștigat inimile și mințile americanilor, să vedem cine reușește acum să proiecteze mai bine în spațiul Carpato-Danubiano- Pontic, “Make România Great Again”! Eu pariez pe General. Unicul General din cursa prezidențială”, a concluzionat Bogdan.
Context
Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a fost proclamat miercuri învingător al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, cu un total de 277 de voturi electorale, după ce a câştigat statul Wisconsin, potrivit proiecţiilor realizate de CNN şi AP. Contracandidata sa democrată, Kamala Harris, a câştigat 224 de delegaţi, transmite EFE, relatează Agerpres.
Şi reţelele Fox News, CNN şi NBC l-au declarat pe Trump viitorul preşedinte după ce au estimat că acesta a obţinut suficiente voturi din Colegiul Electoral în urma victoriilor obţinute în faţa lui Harris în state în care s-a dus o luptă grea, între care clusiv Pennsylvania şi Wisconsin.
Fostul preşedinte îşi revendicase deja victoria în faţa vicepreşedintei democrate Kamala Harris în timpul unui miting în faţa susţinătorilor săi la Palm Beach (Florida), după ce obţinuse rezultate parţiale bune şi câştigase votul popular, potrivit numărătorii preliminare.
Colegiul Electoral este un organism format din 538 de delegaţi pe care îi aleg statele în funcţie de populaţia lor. Candidatul câştigător în fiecare stat, chiar şi cu un singur vot, ia toţi delegaţii acestuia, cu excepţia Nebraska şi Maine. Candidatul care ajunge la 270 câştigă alegerile.
Câştigarea alegerilor prezidenţiale de către fostul preşedinte marchează o revenire extraordinară la putere la capătul unei campanii extrem de agitate, deosebit de agresive şi indecise până în ultimul minut, a comentat AFP.
Trump, care nu a recunoscut niciodată că a pierdut alegerile din 2020 în faţa preşedintelui Joe Biden şi a fost pus sub acuzare pentru că a încercat să anuleze rezultatele, a plasat imigraţia, inflaţia şi criminalitatea în centrul campaniei sale populiste, notează DPA.
Poziţiile sale în materie de politică externă – de la antipatia sa faţă de ajutorul militar pentru Ucraina până la promisiunea de a impune tarife generale la importuri – au stârnit nelinişte în rândul aliaţilor şi duşmanilor Washingtonului deopotrivă.
Victoria unui fost preşedinte destituit de două ori marchează o revenire politică uluitoare şi afirmă cât de strâns este controlul său asupra Partidului Republican, comentează agenţia germană de presă.
La vârsta de 78 de ani, mogulul imobiliar este cea mai în vârstă persoană care a fost aleasă vreodată preşedinte al SUA.
În cel mai tulburător moment al campaniei, Trump a fost împuşcat şi rănit uşor în urechea dreaptă de un atacator care a deschis focul la un miting din Pennsylvania. El a evitat la limită moartea, însă unul dintre susţinătorii săi din mulţime a fost ucis.