„Poziția noastră geopolitică sau geostrategică e extrem de importantă. Nu e importantă de azi, de ieri, ci de pe la 1850-60, când s-a făcut Prima Unire. Noi am fost susținuți să avem un stat mare și puternic în zonă de toate țările occidentale, inițial de Franța, dar și de Anglia, America, prin președintele Wilson, datorită poziției noastre geografice care e în coasta Imperiului Rus și la limita zonei arabe. Deci suntem un fel de punct avansat al Occidentului într-o zonă dificilă și de care Occidentul are nevoie. Declarațiile cele mai clare ale Administrației Trump de până acum au fost de susținere a Israelului și o direcție foarte agresivă față de regimul din Iran, unde și Administrația Trump și Administrația Netanyahu sunt total aliniați. E clar că Iranul e foarte slăbit după toate acțiunile Israelului din zonă. Și-a pierdut toate regimurile proxy prin care acționau – Hamas și Hezbollah. Și din ce citesc și vedem, e clar că Administrația Trump și cu Netanyahu vor încerca o slăbire masivă a puterii Iranului și probabil o schimbare de regim acolo. Așa ceva nu e ușor. Unde e baza cea mai mare care se construiește acum a americanilor? La noi. Asta e făcută nu doar pentru Rusia, ca apărare, ci și pentru logistica în cazul unui posibil război în Iran. Ca să fie foarte clar: nu înseamnă că noi, România, participăm, ci doar că va exista rotație de avioane americane, care vor face alimentare probabil la noi, cum s-a mai întâmplat când a fost războiul în Afganistan. Din acest motiv nu pot să-mi imaginez că o persoană rațională în Casa Albă sau administrația americană va abandona în vreo situație poziția geografică a României care e, repet, mult mai importantă decât a multor altor parteneri strategici ai Americii”, a explicat Andrei Caramitru.
În opinia sa, Administrația Trump va avea aceleași obiective strategice pe care le-au avut americanii și până acum, doar că vor avea o abordare ceva mai „tranzacțională sau mai dedicată business-ului”.
„Noi ar trebui să venim cu proiecte mari, nu mici, să fim mult mai ambițioși decât suntem și să învățăm să vorbim pe limba de business a republicanilor și a lui Trump”, a mai spus Caramitru.
Acesta a mai afirmat că politicienii români nu sunt pregătiți pentru așa ceva. „Aici e marea problemă. Cred că n-au înțeles că lumea s-a schimbat, dar cumva n-o să aibă încotro”, a mai afirmat analistul economic, punctând că va fi foarte important cine va fi noul președinte al României.
„E clar că vor fi niște schimbări absolut majore și trebuie să învățăm să funcționăm în noua lume”, a concluzionat analistul economic Andrei Caramitru.