De ce România nu poate ignora mesajul administrației Trump

În acest context, este cu atât mai mare meritul președintelui Trump, care își propune să elimine și să reformeze instituțiile guvernamentale americane care au acționat netransparent cu scopul de a preveni astfel de abuzur nu doar în SUA, ci și în străinătate.

De fapt, România ar trebui să învețe din exemplul său.

Și tot în acest context, este util să luăm în considerare și declarațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance, făcute recent la Summitul de Acțiune pentru Inteligență Artificială de la Paris.

În discursul său, domnul Vance a afirmat că SUA vor continua să promoveze dezvoltarea AI într-un mod care să genereze creștere economică și să stimuleze creativitate, nu să o reprime. „Simțim cu tărie că AI trebuie să rămână liberă de orice prejudecăți ideologice și că inteligența artificială americană nu va fi transformată într-un instrument de cenzură autoritară”, a declarat JD Vance.

Totodată, merită menționate și comentariile recente ale Secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, care a afirmat că NATO „trebuie să recunoască faptul că revenirea Ucrainei la granițele sale dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist … SUA nu cred că aderarea Ucrainei la NATO este un rezultat realist al unei soluționări negociate.” De asemenea, el a discutat despre declarația lui Trump conform căreia țările NATO trebuie să contribuie cu 5% din PIB-ul lor la bugetul de apărare, pentru a împărți cât mai semnificativ cu SUA povara asigurării securității.

Nu în ultimul rând, președintele Trump și-a reiterat intenția fermă de a demantela în SUA așa-numitul „Deep State”. În mod remarcabil, a făcut acest anunț în timpul ceremoniei prilejuite de depunerea jurământului lui  Tulsi Gabbard, ca director al Serviciilor Naționale de  Informații care a devenit astfel cel mai înalt oficial din intelligence-ul american.

Luate împreună, toate aceste declarații sunt puternice, clare și directe și transmit un mesaj limpede din partea SUA: partenerii Americii nu ar trebui să se retragă în fața provocărilor, ci să își asume responsabilitatea, la fel ca Trump, pentru a face reforme majore și pentru a promova creativitatea și prosperitatea prin eliminarea mecanismelor birocratice care ne afectează pe toți.

Cu toate acestea, guvernul nostru nu ne-a spus nimic despre ceea ce intenționează să facă în acest sens. Se pare că până acum nu au înțeles mesajul lui Trump.

Una dintre prioritățile noastre trebuie să fie asigurarea protejării și securizării valorilor fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, mai ales atunci când principalul nostru aliat NATO aduce în atenție acuzații precum cele privind suprimarea vocilor conservatoare. Avem puterea de a face reformele și a repara ceea ce trebuie reparat.

Publicul trebuie să știe dacă și când anumite entități au fost finanțate prin operațiuni USAID abuzive și în ce măsură. Protejarea valorilor noastre fundamentale împotriva oricăror elemente ostile este esențială pentru apărarea credinței și patrimoniului nostru colectiv.

Este nevoie de toate eforturile pentru a ne apăra modul de viață împotriva numeroaselor  amenințări, deopotrivă complexe și insidioase. De aceea, trebuie să facem planuri concrete, imediat, pentru a atinge pragul de 5% din PIB pentru apărare (în prezent, suntem la 2,5%).

În acest sens, mă voi implica pentru a atrage investiții în România, necesare pentru a ne satisface nevoile de apărare, dar și pentru a stimula și alte tipuri de investiții economice în țara noastră. În ianuarie, am lansat Masa Rotundă de Afaceri Americano-Română împreună cu fostul Comandant Suprem Aliat al NATO, Generalul (r) James Jones, de la Jones Group, cu scopul de a aduce expertiză americană unică în domeniul apărării, inteligenței artificiale, energiei și altor sectoare în România, aspecte esențiale pentru dezvoltarea noastră viitoare.

Dezvoltarea strategică a afacerilor în România necesită atât viziune clară, cât și curaj. Doar așa putem elibera România de dependențele externe dăunătoare!

Noi, românii, suntem mândri de cultura noastră și hotărâți să o protejăm. Știm prea bine ce se întâmplă atunci când birocrația scapă de sub control și nu dă socoteală în fața poporului. Am îndurat un astfel de sistem timp de decenii sub comunism. Așadar, când aliatul nostru american ne descrie experiența sa din ultimul deceniu, înțelegem la fel de bine ca oricine ce a însemnat aceasta, inclusiv durerea și pericolele pe care le-a adus democrației americane.

La fel cum America trebuie să continue să lupte împotriva amenințării birocratizării excesive, și România trebuie să îi urmeze exemplul.

Am făcut progrese mari de la întunecații ani ai comunismului. Înțelegem că mai avem mult de muncă. Dacă alegem să conducem în loc să rămânem tăcuți, putem deschide calea unei ere de realizări și prosperitate românească ce poate rivaliza cu orice altă perioadă din lunga noastră istorie.

Dr. Nawaf Salameh este un antreprenor și filantrop vizionar, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office și Alexandrion Group, un producător și distribuitor de top de băuturi spirtoase și vinuri în România și la nivel internațional; Cariera sa este marcată de inovație, investiții strategice în energie regenerabilă, agricultură și ospitalitate, precum și un angajament puternic de a sprijini cultura, educația și excelența prin Fundația Alexandrion.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Profesoara Iuliana Soare: Cred că la nivel relaţional s-a creat o falie între profesia de cadru didactic şi părinţi şi societate, în general, care nu mai priveşte cu aceeaşi atenţie şi acelaşi respect această profesie

Procurorul general iese tare după ce sistemul judiciar s-a enervat că a criticat judecătorii: Resping aceste interpretări