Decizia CCR de anulare a alegerilor generează temeri în rândul investitorilor, probabil cu impact asupra bursei şi cursului (consultant economic)

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni, a declarat vineri, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu.

„Curtea Constituţională pune gaz pe focul incertitudinilor legate de situaţia din România. Decizia de astăzi (vineri, n.r.) de anulare a drepturilor cetăţenilor de a-şi decide candidatul, indiferent care este acela, generează noi temeri în rândul investitorilor pe care, probabil, le vom vedea la Bursa de Valori Bucureşti, în cotaţia leului, începând de luni – şi în modul în care este percepută democraţia noastră. Avem nevoie de oameni capabili să ia decizii, avem nevoie de un sistem constituţional funcţional, iar decizia CCR ridică mari semne de întrebare legate de imaginea României, semne care, din păcate, se vor traduce într-o downgradare a ratingului, a imaginii României din perspectivă economică. Nu este exclus ca, în cazul în care această criză politică se va prelungi dincolo de 2024, agenţiile de rating să retrogradeze România la categoria „junk”, nerecomandată investiţiilor, mai ales că tot acest iureş politic vine pe un fond economic extrem de dificil, România având una dintre cele mai mari datorii din Europa raportat la PIB, având cel mai mare deficit bugetar din istorie, 37 miliarde euro în 2024 – şi cel mai mare împrumut public făcut vreodată de ţara noastră într-un singur an, de aproape 50 de miliarde de euro, în acest an”, a menţionat Adrian Negrescu.

În opinia sa, situaţia economică a României se ţine de un fir de aţă, iar „toate aceste decizii lipsite de predictibilitate, luate de politicieni, de autorităţile statului, vin să pună gaz pe focul temerilor investitorilor”.

„E un semnal negativ care se adună multiplelor semnale negative pe care investitorii le primesc din partea României, în ultima vreme. Investitorii, indiferent de natura capitalului, străin, român, de alte naţionalităţi, vor stabilitate. Stabilitatea este cea care generează apetitul investiţional, este cea care creează investiţii, care aduce bani în ţară, care creează locuri de muncă şi duce la prosperitate economică. Această lipsă de stabilitate, din păcate, este unică la nivelul estului Europei, în condiţiile în care nicio ţară nu trece printr-o criză asemănătoare în momentul de faţă cu cea a României, fiind o criză multiplă: economică, socială şi politică. Această situaţie este de natură să afecteze şi mai mult imaginea României, iar odată pierdută încrederea investitorilor în ţara noastră, ca o ţară guvernabilă, o ţară capabilă să îşi administreze politic, social, administrativ, activitatea, mi-e teamă că va fi extrem de dificil să recuperăm investitorii străini, care probabil vor migra către alte ţări, mai liniştite din punct de vedere economic, social, administrativ şi politic”, a adăugat consultantul economic.

Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Cei mai celebri ‘trimiși ai lui Dumnezeu’ care au încercat să ajungă președinți în România

Adrian Năstase comentează anularea alegerilor de către CCR: Mare componentă politică. Ar fi o mare greșeală