Decizie de ultimă oră privind ratele românilor: BNR a anunțat dobânda cheie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca centrală.

De asemenea, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca centrală a decis anul trecut, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, şi în luna august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.

Românii nu mai pun atât de mare preț pe zona în care își cumpără apartamet, din cauza prețurilor extreme

Trend neașteptat pentru piața imobiliară din România. Jumătate din cumpărători nu mai țin cont de zona în care este locuința pe care o achiziționează. Asta din lipsă de bani. Costul este mai important decât locația pentru 44% dintre românii care își cumpără o locuință, arată un studiu recent. Piața imobiliară din Europa este una a contrastelor, conform studiului European Housing Trend Report, realizat de RE/MAX Europe în 2024.

Dorința de achiziție a unei proprietăți este în creștere la nivelul continentului, însă impactul financiar al acestei decizii variază considerabil de la o regiune la alta. Pe plan local, 44% dintre români consideră costul mai important decât locația în alegerea unei locuințe.

În prezent, aproximativ doi din trei europeni amână momentul în care să-și achiziționeze o locuință, din cauza costurilor ridicate, 40% dintre aceștia fiind de părere că economisirea pentru a putea achita avansul necesar reprezintă o reală provocare. Totodată, 44% declară că se simt confortabil cu cheltuielile necesare locuinței, în timp ce 37% spun că fac față acestor costuri cu unele compromisuri, iar 19% au probleme în a-și acoperi ratele, chiriile și utilitățile de la lună la lună. Totuși, situația este foarte variabilă pe continent: dacă în Elveția 9 din 10 cetățeni acoperă ușor cheltuielile lunare asociate locuinței, în Turcia 3 din 10 oameni apelează la împrumuturi pentru a susține costurile necesare.

Aproximativ 3 din 10 europeni s-ar muta într-un oraș mai mic pentru a reduce costurile asociate traiului, iar un sfert dintre cetățenii continentului ar fi dispuși să se mute chiar și într-o altă țară pentru a avea costuri de viață mai reduse. Cifra este similară (22%) și în cazul românilor dispuși să se mute peste granițe.

Studuiul arată că 69% dintre europeni dețin propria locuință, iar 25% dintre aceștia au o a doua locuință. Majoritatea, însă, nu o folosesc pe aceasta în scopuri investiționale, pentru a obține venituri din chirii, ci preferă să o aibă la îndemână drept casă de vacanță sau ca o opțiune suplimentară pentru pensionare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cristian Diaconescu, numit șef al cancelariei președintelui interimar, Ilie Bolojan

Ministrul Energiei: Platforma Transocean Barents, pregătită pentru foraj în proiectul Neptun Deep