„TRIBUNALUL BUCUREȘTI A FĂCUT ASTĂZI DREPTATE, NEPTUN DEEP MERGE MAI DEPARTE!
Astăzi, printr-o decizie fermă, justiția a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep. Tribunalul București a respins în fond acțiunea Greenpeace, iar ONG-ul trebuie să plătească acum 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom.
Această sentință confirmă încă o dată că multe dintre acțiunile de acest fel inițiate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile. Aceste procese ne costă timp, bani și oportunități majore pentru dezvoltarea și securitatea națională”, a explicat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei: „România a câștigat astăzi nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice”
„Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acțiuni judiciare neîntemeiate, în timp ce Greenpeace cheltuiește sute de mii de lei pe avocați pentru a porni procese în serie.
Am spus de la bun început că nu avem emoții că justiția va face dreptate. Și așa a fost. România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate, așa cum au fost în ultimele decenii.
Felicit sincer echipele Romgaz, OMV și colegii din Ministerul Energiei pentru această luptă dusă cu profesionalism și determinare. Neptun Deep este un proiect esențial nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin și abundent pentru români, frații noștri de peste Prut și toți vecinii noștri, la un preț corect.
Astăzi am arătat că, uniți și hotărâți, putem apăra interesele României și putem construi un viitor prosper și sigur pentru generațiile viitoare. Înainte, împreună”, a mai spus Burduja.
Context
Tribunalul București a respins miercuri, 30 ianuarie 2025, cererea ONG-ului Greenpeace de a suspenda lucrările de exploatare a gazelor din Marea Neagră.
„Greenpeace a încercat să blocheze prin instanţă acordul de mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic care va dubla producţia de gaz românesc, va crea locuri de muncă şi va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget. Mai mult, Greenpeace e bună de plată: 450.000 de lei (150.000 lei pentru fiecare parte în proces). Cine greşeşte plăteşte!”, a mai scris ministrul Burduja, la momentul respectiv.
Organziația Greenpeace România transmitea, în septembrie 2024, că a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de Mediu pentru proiectul Neptun Deep. Greenpeace acuză faptul că proiectul „ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”. Organizaţia acuza Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.
Neptun Deep e realizat de OMV Petrom şi Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited). Cele două au o cotă de participare de 50% la proiect. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2027.