Declin de 1% al preţurilor petrolului, în anticiparea opririi atacurilor maritime ale Houthi

Preţurile ţiţeiului au scăzut joi, în urma aşteptărilor că miliţia Houthi din Yemen va opri atacurile asupra navelor din Marea Roşie şi pe fondul unor date economice puternice din SUA, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 0,68 dolari, sau cu 0,83%, ajungând la 81,35 dolari pe baril, după ce au crescut cu 2,6% în sesiunea precedentă, atingând cel mai înalt nivel din 26 iulie.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,10 dolari, sau 1,37%, ajungând la 78,94 dolari pe baril, după o creştere de 3,3% miercuri.

Oficialii în domeniul securităţii maritime au declarat că se aşteaptă ca miliţia Houthi să anunţe o oprire a atacurilor asupra navelor din Marea Roşie, în urma unui acord de încetare a focului în războiul din Gaza între Israel şi grupul militant Hamas.

Atacurile Houthi au perturbat transportul global, forţând companiile să redirecţioneze navele pe rute mai lungi şi mai costisitoare în jurul Africii de Sud timp de mai bine de un an.

John Kilduff, partener la Again Capital, a menţionat că dezvoltările din Yemen şi acordul de încetare a focului din Gaza contribuie la calmarea regiunii şi reducerea premiului de securitate asupra preţurilor ţiţeiului.

„Totul se reduce la fluxurile de ţiţei”, a adăugat el.

Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul din SUA au crescut în decembrie, ceea ce sugerează o cerere economică puternică. Aceste date au fost interpretate de investitori ca sprijinind o abordare precaută din partea Rezervei Federale privind tăierea ratelor dobânzilor, ceea ce a contribuit la scăderea preţurilor ţiţeiului.

Totuşi, preţurile şi-au recuperat unele pierderi după comentariile guvernatorului Rezervei Federale, Christopher Waller, care a indicat că inflaţia ar putea continua să încetinească, posibil permiţând băncii centrale a SUA să reducă ratele dobânzilor mai rapid decât se aştepta.

Investitorii continuă să monitorizeze sancţiunile impuse de administraţia Biden Rusiei, care vizează baza industrială militară şi schemele de evaziune ale Moscovei, după ce au fost aplicate sancţiuni mai largi asupra producătorilor de ţiţei şi petrolierelor ruseşti. De asemenea, piaţa se pregăteşte pentru impactul administraţiei Trump, care va prelua mandatul luni.

Analiştii estimează că Trump ar putea cere OPEC să controleze preţurile ţiţeiului dacă acestea vor atinge din nou 80 de dolari pe baril.

Deşi OPEC şi aliaţii săi au restricţionat producţia în ultimii doi ani, sunt prevăzute măsuri de precauţie înainte de o eventuală relaxare a tăierii producţiei, a spus Rory Johnston, fondator al Commodity Context.

Pe frontul cererii, cererea globală de ţiţei a crescut cu 1,2 milioane de barili pe zi (bpd) în primele două săptămâni din 2025, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, uşor sub aşteptările analiştilor. Se preconizează că cererea va creşte cu 1,4 milioane bpd în săptămânile următoare, pe fondul unor activităţi de călătorie intense în India, unde are loc un mare festival, şi a sărbătorilor de Anul Nou Lunar în China, la sfârşitul lunii ianuarie.

 

Banca Mondială avertizează că posibilele tarife comerciale ale SUA ar putea reduce perspectivele de creştere ale economiei globale

CEO-ul Mercedes-Benz, preşedinte al ACEA, cere eliminarea amenzilor pentru sectorul auto şi recunoaşterea cererii scăzute de vehicule electrice în UE