Parlamentarii francezi din camera inferioară au aprobat marţi un proiect de lege pentru legalizarea morţii asistate, deschizând calea pentru ca Franţa să devină o nouă ţară europeană care permite bolnavilor în fază terminală să îşi încheie voluntar viaţa, relatează Reuters.
Adoptarea finală a proiectului de lege este încă departe, textul fiind trimis acum Senatului. Cu toate acestea, este de aşteptat ca legislaţia să fie adoptată, sondajele arătând că peste 90% dintre francezi sunt în favoarea legilor care acordă dreptul la moarte persoanelor cu boli terminale sau suferinţe interminabile.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit votul din Adunarea Naţională „un pas important”.
Proiectul de lege, care a fost aprobat cu 305 voturi pentru şi 199 împotrivă, oferă dreptul la moarte asistată oricărei persoane cu cetăţenie franceză şi cu vârsta de peste 18 ani care suferă de o afecţiune gravă sau incurabilă ce îi ameninţă viaţa, este în stadiu avansat sau terminal.
Persoana, care trebuie să ia decizia în mod liber, trebuie, de asemenea, să aibă o suferinţă fizică şi psihologică constantă care nu poate fi ameliorată. Legiuitorii au decis că suferinţa psihologică singură nu este suficientă pentru a pune capăt vieţii unei persoane.
Pacientul îşi poate administra singur doza letală sau prin intermediul unui profesionist medical acreditat, în cazul în care este incapabil fizic. Asistenţii medicali care se opun să facă acest lucru sunt liberi să renunţe.
Orice persoană găsită că a obstrucţionat dreptul la moarte al unei persoane poate fi condamnată la doi ani de închisoare şi la o amendă de 30.000 de euro.
Legile care permit moartea asistată iau amploare în întreaga Europă. În noiembrie, legislatorii britanici au votat în favoarea autorizării morţii asistate, deschizând calea pentru ca Marea Britanie să urmeze ţări precum Australia, Canada şi unele state americane în ceea ce ar fi cea mai mare reformă socială dintr-o generaţie. În martie, Insula Man, o dependenţă autonomă a Coroanei britanice din nord-vestul Angliei, a aprobat un proiect de lege privind moartea asistată, ceea ce ar putea face din insulă primul loc din Insulele Britanice în care bolnavii incurabili îşi pot pune capăt zilelor.
„Franţa este una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care legiferează pe această temă”, a declarat deputatul de stânga Olivier Falorni pentru Reuters. „Suntem într-un proces global. Franţa este în urmă şi sper că o vom face având propriul nostru model”, a spus deputatul.