Deputatul AUR Eduard Koler a transmis miercuri o scrisoare de intenţie către ministrul Economiei, Bogdan Ivan, şi către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prin care propune înfiinţarea unei fabrici de armament şi muniţie în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe amplasamentul fostei Unităţi Militare 01050.
”Deputatul AUR Eduard Koler a transmis pe 23 aprilie o scrisoare de intenţie către ministrul Economiei, Bogdan Ivan, şi către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prin care propune înfiinţarea unei fabrici de armament şi muniţie în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe amplasamentul fostei Unităţi Militare 01050”, arată un comunicat.
Potrivit iniţiativei parlamentarului AUR, proiectul vizează transformarea unei zone dezafectate într-un pol industrial de apărare, cu potenţial major de dezvoltare economică şi contribuţie strategică la securitatea naţională.
„Este o propunere strategică, atât pentru regiunea Mehedinţi, cât şi pentru România, în contextul angajamentelor noastre NATO şi al provocărilor de securitate din regiune. Drobeta Turnu Severin are poziţie excelentă pe axa Dunării şi o resursă umană valoroasă care trebuie valorificată”, scrie Koler în respectivul document, enumerând şi patru argumente principale – poziţionare strategică (apropierea de frontiera sud-vestică a NATO oferă un avantaj logistic), infrastructură existentă (cazarma fostei UM 01050, ce poate fi reabilitată cu investiţii moderate), resursă umană (regiunea dispune de forţă de muncă calificată, inclusiv foşti militari şi ingineri) şi, nu în ultimul rând, necesitatea reindustrializării militare, în contextul necesităţii României de a-şi întări capacitatea de producţie de apărare.
Concret, pentru materializarea propunerii, Koler solicită, ca prim pas, înfiinţarea unui grup de lucru interministerial care să analizeze fezabilitatea proiectului. În memorandumul tehnic ataşat iniţiativei, fabrica ar urma să acopere o suprafaţă estimativă de 8–10 hectare, iar investiţia iniţială ar fi undeva între 35 şi 50 de milioane de euro.
Ar fi create peste 250 de locuri de muncă directe şi alte 500 indirecte. Memorandumul face referire la infrastructura existentă racordabilă la reţelele de utilităţi, producţia de armament uşor, muniţie, echipamente de protecţie şi subansamble electronice şi la etape clare de implementare între 2025–2027.
„Suntem pregătiţi pentru o întâlnire de lucru, împreună cu autorităţile locale şi industria din Mehedinţi. Este un pas necesar pentru a pune România pe harta autonomiei în domeniul apărării”, a mai precizat Koler, antreprenor şi deputat de Mehedinţi din partea AUR în actuala legislatură.