Deputatul PNL, Bogdan Huţucă, despre adoptarea bugetului pe 2025: ‘Guvernul trebuie să se poziţioneze de partea contribuabililor oneşti’

”Aşteptările pe care cetăţenii le au de la noi sunt legate de responsabilitatea bugetară – să arătăm că ne întindem cât ne este plapuma, fără a afecta starea economiei şi toate obligaţiile de finanţare ale statului român sunt asigurate în totalitate: bani pentru investiţii, bani pentru pensii, salarii, bani pentru cofinanţarea proiectelor europene, bani pentru educaţie, sănătate, apărare”, declară Huţucă, apreciind că, ”prin adoptarea acestei legi, demonstrăm că România are capacitatea de a se redresa şi de a inversa tendinţele nefavorabile din ultimii ani, oferind stabilitate şi încredere”.

”Legea bugetului de stat pentru anul 2025 porneşte de la un obiectiv deosebit de ambiţios şi absolut necesar: reducerea deficitului bugetar la 7% din PIB. În anul 2025, aşteptările pe care cetăţenii le au de la noi sunt legate de responsabilitatea bugetară – să arătăm că ne întindem cât ne este plapuma, fără a afecta starea economiei şi toate obligaţiile de finanţare ale statului român sunt asigurate în totalitate: bani pentru investiţii, bani pentru pensii, salarii, bani pentru cofinanţarea proiectelor europene, bani pentru educaţie, sănătate, apărare.

Prin adoptarea acestei legi, demonstrăm că România are capacitatea de a se redresa şi de a inversa tendinţele nefavorabile din ultimii ani, oferind stabilitate şi încredere în viitorul economic al ţării”, a scris Huţucă pe Facebook.

În opinia sa, provocările majore cărora li se răspunde odată cu adoptarea bugetului se referă la: sprijinul pentru mediul economic privat, care îşi poate calibra planurile de afaceri şi investiţii pentru 2025, într-un context global plin de incertitudini; predictibilitatea oferită administraţiilor locale, care pot aproba bugetele şi demara proiecte esenţiale pentru comunităţi; consolidarea încrederii pe pieţele financiare, punând capăt speculaţiilor despre economia României.

”Nivelul investiţiilor publice, programate în anul 2025, se ridică la peste 7,8% din PIB, care asigură premisele unei creşteri economice de 2,5% în acest an. Cota unică de impozitare, introdusă în urmă cu 20 de ani de PNL, rămâne factorul stimulator de creştere economică, iar cota standard de TVA rămâne nemodificată”, subliniază Huţucă.

El afirmă că sunt şi aspecte care necesită atenţie sporită şi implicare substanţială din partea Guvernului, pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat, combaterii evaziunii fiscale şi eliminării fraudei fiscale. ”Este nevoie de o schimbare în relaţia cetăţean – stat, prin consolidarea încrederii românilor că banii colectaţi sunt cheltuiţi cu mare chibzuinţă. În plus, este necesară susţinerea unei schimbări de paradigmă: Guvernul trebuie să se poziţioneze de partea contribuabililor oneşti, promovând soluţii echilibrate care să nu implice majorări de impozite sau sancţionarea celor care respectă regulile”, conchide deputatul PNL.

Parlamentul a votat, miercuri seară, proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.

Directoarea de rugby a federaţiei din Fiji a fost concediată pentru remarcile privind „problema homosexualităţii” în cadrul echipei feminine

În timp ce pensiile au fost înghețate, bugetul pentru pensiile speciale cuprinde o sumă fabuloasă, nu mai puțin de 1% din PIB