Detaliul care arată că președintele Iohannis ar putea candida la alegerile parlamentare

<div class=""

Ieri, în Biroul Permanetnt Național al PNL s-au validat o parte din listele pentru alegerile parlamentare. O altă parte ar urma să fie validată lunea viitoare.

Surse politice ne-au precizat că „de București nu s-au atins”, astfel că lista rămâne deschisă.

După ce informația că șeful statului ar dori să deschidă lista PNL pentru Senatul României, o parte din liberali a infirmat, însă o altă parte a spus că există această posibilitate.

Citește și: Scenariu exploziv: Klaus Iohannis, luat în calcul pentru a deschide lista PNL la Senat (surse)

Însă, potrivit Constituției, Klaus Iohannis ar trebui să-și dea demisia de la Cotroceni pentru a putea candida.

„Constituția României, articolul 84, alineatul 1: În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”.

Mandatul președintelui Iohannis se încheie pe 20 decembrie.

O poziție oficială a venit și de la Cotroceni care anunța că președintele Klaus Iohannis nu intenionează să demisioneze înainte de termen.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, Preşedintele României, Klaus Iohannis, precizează că îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Astăzi însă, surse citate de Realitatea Plus susțin că liberalii se pregătesc să modifice legea electorală pentru ca șeful statului să poată candida independent pe listele PNL fără să renunțe la mandat. După cum spuneam, liberalii au lăsat listele de la București deschise, iar surse din PSD spun că vor susține modificarea.

Administrația Prezidențială a transmis deja că președintele vrea să-și ducă mandatul la bun sfârșit, iar asta însemană că nu ar putea candida decât din postura de independent, deci ar fi necesară modificarea.

Sursele citate spun că este vorba despre o modificare care se va face direct pe Legea electorală. Ar fi vorba despre un singur amendament care să vină în completarea legii deja existente, care ar urma să fie depus zilele acestea de liberali.

Proiectul va fi depus cel mai probabil la Senat. El trebuie să fie promulgat și să intre în vigoare până la data la care trebuie depuse listele.

Iată ce spune legea alegerilor parlamentare, în vigoare în 2004:

„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel ca fostul preşedinte Ion Iliescu.

„E posibil. Şi Iliescu a fost senator, deci poate, cu derogare, să meargă pe urmele lui Iliescu, nu e o problemă aici. Dacă aşa decide el şi aşa vrea PNL…”, a spus Hunor.

Și premierul a avut ceva de spus în acest sens, dar într-o notă ironică.

„Presupun că președintele Klaus Iohannis nu vrea să candideze la parlamentare pe listele PSD, dar nici PSD nu vrea”, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă a discutat despre posibilitatea ca șeful statului să candideze la parlamentare.

 

Planul industrial Ciolacu, noi măsuri de miliarde de lei pentru zeci de companii românești

Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Oamenii afectați de inundațiile din România vor fi ajutați de la Bugetul UE