Synopsys, Cadence Design Systems şi Siemens – trei dintre cei mai mari furnizori globali de software pentru automatizarea proiectării electronice (EDA) – au anunţat miercuri că restabilesc accesul la tehnologiile lor pentru clienţii din China.
Tot miercuri, autorităţile americane au transmis producătorilor de etan că retrag cerinţele stricte de licenţiere pentru exporturile către China, impuse anterior în lunile mai şi iunie.
Aceste restricţii fuseseră introduse de administraţia Trump ca măsuri de retorsiune după ce China a suspendat, în aprilie, exporturile de pământuri rare şi magneţi speciali – materiale esenţiale pentru industriile auto, aerospaţială, semiconductoare şi de apărare. Măsura chineză risca să blocheze complet negocierile pentru un acord comercial bilateral.
Cadru de compromis
Vineri, Ministerul Comerţului din China a anunţat că, în urma negocierilor cu SUA, părţile au agreat un cadru de colaborare: China va analiza solicitările de export pentru bunuri controlate, în timp ce SUA va anula restricţiile corespunzătoare.
”SUA au escaladat situaţia tocmai pentru a o putea detensiona. Au impus restricţii pentru mai multe produse, ca să forţeze China să renunţe la controlul asupra pământurilor rare”, a declarat pentru Reuters o sursă din administraţia americană. Potrivit acesteia, dacă ambele părţi respectă cadrul stabilit, ”vom vedea cum majoritatea restricţiilor dispar, revenind la situaţia din februarie–martie.”
Revenirea software-ului EDA
Siemens a anunţat că a reluat vânzările şi suportul tehnic pentru clienţii din China, după ce a primit confirmarea oficială de la Departamentul Comerţului al SUA privind eliminarea restricţiilor. Acţiunile companiei au crescut cu 1,7% joi dimineaţă, după deschiderea burselor.
Synopsys a transmis intern că va finaliza actualizările sistemului pentru a restabili accesul clienţilor chinezi în termen de trei zile lucrătoare.
Potrivit agenţiei chineze Xinhua, Synopsys, Cadence şi Siemens controlează împreună peste 70% din piaţa software-ului EDA din China, iar eventuale interdicţii pe termen lung ar fi afectat grav industria locală de proiectare a semiconductoarelor.
Alte măsuri rămân în vigoare
Nu este clar în acest moment dacă toate celelalte contramăsuri impuse de SUA au fost anulate. Printre acestea se numără suspendarea licenţelor pentru GE Aerospace de a livra motoare pentru avionul C919 al producătorului chinez COMAC, dar şi restricţii asupra echipamentelor nucleare destinate centralelor din China.
Ridicarea acestor măsuri indică însă un posibil nou capitol în relaţiile economice SUA–China, într-un moment în care tensiunile comerciale globale continuă să reconfigureze lanţurile de aprovizionare şi strategiile industriale ale marilor puteri.