Dezvăluiri Bloomberg – Administrația Trump presează România pentru ca lui Călin Georgescu să-i fie permis să candideze

Bucureștiul este complet derutat de aceste presiuni, notează Bloomberg.

Într-un articol cu titlul „SUA zguduie România cu cererea de a lăsa candidatul de extremă dreapta să candideze”, publicația citată scrie că autoritățile române se luptă sub presiunea intensă a administrației Trump de a se asigura că lui Călin Georgescu i se va permite să-și continue nestingherit campania electorală și să candideze la alegerile prezidențiale.

Georgescu rămâne în fruntea sondajelor pentru alegerile din mai – și a fost susținut pentru acest loc de criticile sale stridente la adresa anulării precedentului scrutin, văzut ca o „lovitură de stat” susținută de Bruxelles.

Pe măsură ce apar speculații cu privire la posibilitatea ca acestuia să-i fie interzisă o nouă candidatură, sondajele arată că un număr semnificativ de români apreciază în mod negativ decizia instanței de anulare.

Oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe subiectul alegerilor prezidențiale într-o serie de întâlniri private cu omologi români, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un agreat al lui Trump care a denunţat NATO şi l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile care au refuzat să fie identificate, susține sursa citată.

Implicarea lui Trump în politica României a fost scoasă la iveală de vicepreședintele JD Vance, care a folosit un discurs principal la München, săptămâna trecută, pentru a contesta decizia Bucureștiului din decembrie 2024 de a anula votul prezidențial, după ce oficialii de securitate au stabilit că intervenția Rusiei l-a propulsat pe Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur ale prezidențialelor, de pe 24 noiembrie.

Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de atacul lui Vance, care i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupărilor extremiste și sunt derutați de insistențele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre demnitarii români implicați în discuții.

Consecințele victoriei neașteptate a lui Georgescu și decizia instanței de a anula alegerile au alimentat retorica extremei drepte din Europei. În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în luna mai, vicepreședintele SUA a catalogat decizia României ca un exemplu al puterilor europene care suprimă ascensiunea politică a populiștilor.

După discursul lui Vance, au urmat discuții între ministrul român de Externe Emil Hurezeanu și trimișii americani Trump Keith Kellogg și Richard Grenell la conferința de la München. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit, de asemenea, cu Vance la un summit de inteligență artificială la Paris, la începutul acestei luni.

Dincolo de aceste întâlniri și alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată de Bloomberg.

Jurnalistul acreditat la Casa Albă a adresat Departamentului de Stat al SUA o interogare pentru a solicita comentarii, dar acesta a refuzat să comenteze informațiile.

Georgescu, un fost inginer agricol în vârstă de 62 de ani, a fost creditat constant de sondaje cu o singură cifră în estimările de vot, până când o campanie pe rețelele de socializare care a prezentat videoclipuri TikTok de înaltă calitate l-a ajutat să obțină o victorie șocantă în primul tur al prezidențialelor.

Dar rezultatul a fost anulat după decizia instanței, care a citat constatări ale autorităților cu privire la ajutorul extern dat campaniei digitale a lui Georgescu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Elon Musk, invitat în Maramureș după ce l-a promovat pe Georgescu: ‘Să descoperiți adevărul despre ce înseamnă lupta împotriva tiraniei’

Șeful CCR dă de pământ cu Diana Șoșoacă după ce a năvălit în instituție: ‘Invocă imunitatea sa ‘universală’ și încalcă legea în numele legii’