Dezvoltatorul de clădiri de birouri Skanska a semnat vânzarea primei clădiri a complexului Equilibrium, din zona Floreasca-Barbu Văcărescu din Bucureşti, către Gordiusz Private Equity Fund, un fond de investiţii administrat de Granit Asset Management, Ungaria. Valoarea tranzacţiei se ridică la 52 de milioane de euro.
”Skanska a semnat vânzarea primei clădiri a complexului Equilibrium din Bucureşti către Gordiusz Private Equity Fund, un fond de investiţii administrat de Granit Asset Management, Ungaria. Este prima tranzacţie între Skanska România şi acest fond de investiţii, marcând o etapă importantă în dezvoltarea pieţei imobiliare locale”, anunţă dezvoltatorul.
Valoarea tranzacţiei se ridică la 52 de milioane de euro.
„Prin această tranzacţie, Granit Asset Management îşi propune să îşi extindă în continuare portofoliul internaţional de proprietăţi imobiliare şi să îşi consolideze prezenţa pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est. Equilibrium 1 se aliniază perfect strategiei noastre pe termen lung ‘5B’ – o viziune de a construi un portofoliu de birouri de înaltă calitate, sustenabil şi competitiv în principalele capitale ale regiunii: Budapesta, Bucureşti, Belgrad, Viena şi Bratislava. Locaţia sa premium, mixul diversificat de chiraşi şi performanţa sa excepţională în domeniul ESG îl fac să se potrivească perfect cu strategia noastră de investiţii”, a declarat Álmos Mikesy, CEO şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Granit Asset Management.
Complexul de birouri Equilibrium este format din două clădiri.
Prima fază, care face obiectul tranzacţiei menţionate anterior, a fost finalizată în 2019 şi are o suprafaţă închiriabilă de 21.000 de metri pătraţi (dintre care 20.000 de metri pătraţi sunt spaţii de birouri, 730 de metri pătraţi spaţii comerciale şi 260 de metri pătraţi spaţii de depozitare), distribuită pe 11 etaje, precum şi 240 de locuri de parcare.
”Proiectul încorporează soluţii avansate de sustenabilitate care contribuie semnificativ la eficienţa resurselor şi la reducerea amprentei de carbon. Printre acestea se numără: sisteme inteligente de control al climatizării, iluminat eficient energetic cu senzori de mişcare şi un sistem inteligent de management al clădirii (BMS) care permite monitorizarea şi optimizarea consumului de energie. În plus, spaţiile de relaxare – dotate cu încărcătoare wireless, prize şi WiFi gratuit – sunt accesibile atât rezidenţilor cât şi comunităţii”, anunţă compania.
Energia electrică contractată pentru operarea clădirii provine din surse regenerabile, iar consumurile de energie şi apă sunt monitorizate şi afişate în timp real pe un ecran în recepţia clădirii.
Pe parcursul procesului de vânzare, Skanska a fost consiliată de Peli Partners – consultanţă juridică, Mazars România – consultanţă financiar-contabilă şi Ana-Maria Notingher – consultanţă fiscală. Serviciile de intermediere în numele Skanska au fost furnizate de Colliers.
Pentru finalizarea tranzacţiei, Granit Asset Management a beneficiat de consultanţă juridică din partea Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, consultanţă tehnică din partea Sentient Romania, consultanţă financiară şi fiscală din partea TPA Admin Romania, precum şi consultanţă comercială din partea IO Partners.
Piaţa românească de investiţii imobiliare a încheiat 2024 cu un volum total de tranzacţii de 750 de milioane de euro, înregistrând cea mai mare creştere a activităţii tranzacţionale dintre cele şase economii majore din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia). Pentru 2025, consultanţii Colliers anticipează un an dinamic, susţinut de un portofoliu solid de tranzacţii în curs. Negocierile aflate în derulare, estimate la aproximativ 500 de milioane de euro, indică perspective favorabile, cu volume investiţionale care ar putea depăşi nivelurile din 2024.
Divizia de dezvoltare comercială Skanska România este un dezvoltator de clădiri de birouri. Ca parte a Grupului Skanska, compania şi-a început activitatea în România în anul 2011 şi oferă spaţii de birouri realizate în Bucureşti.