Un număr de 23 de persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Timişoara în dosarul de trafic de migranţi care vizează o grupare care racola din Turcia cetăţeni de origine afro-asiatică pentru a-i transporta spre vest. Optsprezece dintre cei reţinuţi au fost prezentanţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, pentru ceilalţi fiind dispusă măsura controlului judiciar.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, marţi, că procurorii de la Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea a 23 de inculpaţi (dintre care 3 cetăţeni străini) şi măsura controlului judiciar faţă de un alt inculpat, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
În urma percheziţiilor făcute în acest dosar au fost identificate şi ridicate sumele de 122.410 euro, 13.400 USD, 59.383 de lei şi 300 CHF, înscrisuri, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor, două pistoale supuse autorizării, deţinute ilegal, o armă airsoft, două săbii, o cantitate de canabis, precum şi alte mijloace de probă.
Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, cu propunerea de arestare preventivă a 18 dintre inculpaţii reţinuţi, pentru 30 de zile. Faţă de alţi 5 inculpaţi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au luat măsura controlului judiciar.
Activităţile de urmărire penală au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate, al poliţiştilor de frontieră ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi unităţilor subordonate, al luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Aproape 70 de percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, în 12 judeţe şi în Bucureşti, la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Gruparea a fost iniţiată de cetăţeni străini, care apoi au racolat şi cetăţeni români, fiind structurată pe 3 paliere: cei care recrutau migranţi de pe teritoriul Turciei, cei care se ocupau de racolarea şoferilor care asigurau preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul ţării până în zona parcărilor, unde erau transferaţi în camioane, şi transportatorii. În perioada iunie – decembrie 2024, au fost depistate şi oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică.