”În 2003, aveam o emisiune de televiziune care se numea ”România mea”. La Antena 1 era emisiunea. Eram freelancer. Şi a venit George Soros în ţară la un moment dat şi i-am luat un interviu. Era un mecena respectabil, influent, cunoscut în întreaga lume. Un interviu despre intenţiile lui în ţările răsăritene”, a rememorat Emil Hurezeanu.
Fundaţia pentru o Societate Deschisă, organizaţia creată de George Soros, a activat în România până în 2014. În paralel, a finanţat proiecte în majoritatea ţărilor din fostul bloc comunist, printre care şi Ungaria. La Budapesta, premierul Viktor Orbán şi-a construit campaniile politice din ultimii ani avându-l ca ţintă pe George Soros. Emil Hurezeanu, jurnalist la radio Europa Liberă în anii 80, a povestit că l-a întâlnit pe Viktor Orbán la München, pe când era bursier Soros la Oxford.
Viktor Orban a uitat că a fost bursier al lui Soros
”În Ungaria, Soros e foarte diabolizat. Îmi amintesc, de exemplu, de tânărul student Viktor Orbán, care uneori venea în cafeteria comună a tuturor departamentelor Europei Libere. Şi colegul maghiar, care făcea un fel de emisiune echivalentă cu Actualitatea românească, n-i l-a prezentat, la München, prin 88-89. Un tânăr cu părul lung, era foarte anticomunist. Şi dacă nu mă înşel, era bursier Soros la Universitatea Oxford. Această schimbare s-a întâmplat între timp. Nu am urmărit, în mod special, felul în care a făcut şi rău George Soros şi fundaţiile lui. După câte ştiu eu, în general a făcut bine de-a lungul anilor, de-a lungul deceniilor”, a apreciat Emil Hurezeanu.
Născut în Ungaria într-o familie de evrei, George Soros a supravieţuit ocupaţiei naziste din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. După instalarea regimului comunist la Budapesta, George Soros a fugit în Anglia, unde a studiat la London School of Economics. În 1956, Soros a emigrat în SUA, unde a devenit miliardar, parţial prin speculaţii financiare controversate. Ulterior, a creat Fundaţia Open Society, cu scopul declarat de a sprijini democraţia din întreaga lume. La finalul anilor 80, unul dintre bursierii Soros a fost Viktor Orbán, student la Oxford, pe atunci un tânăr anticomunist extrem de vocal. Ulterior, Viktor Orbán l-a declarat inamic pe George Soros.