Directorii companiilor europene de top sunt plătiţi de 100 de ori mai mult decât angajaţii (analiză)

Potrivit sursei citate, între un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro şi bonusuri de până la 200% din salariu, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au primit, în medie, o remuneraţie de 4,147 milioane de euro, anul trecut, în comparaţie cu 37.863 de euro pentru un lucrător cu normă întreagă.

„Aceste constatări reies în ajunul Reuniunii anuale a elitei la nivel mondial la Summitul de la Davos, iar Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) avertizează că decalajul mare de resurse dăunează atât economiei, cât şi democraţiei. Salariile scăzute au exacerbat deficitul de forţă de muncă în Europa, aşa cum arată un studiu, potrivit căruia industriile cărora le este cel mai greu să recruteze lucrători plătesc în medie cu 9% mai puţin decât cele mai puţin afectate de această dificultate. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii care sunt nemulţumiţi de salariu şi de condiţiile lor de muncă şi au un cuvânt prea mic de spus în privinţa locului de muncă sunt mai predispuşi să-şi piardă încrederea în instituţiile democratice. De aceea, este urgent să creştem numărul de lucrători acoperiţi de contractele colective de muncă, căci s-a dovedit că astfel creşte calitatea locurilor de muncă şi se reduc inegalităţile de bunăstare”, se menţionează în analiză.

Conform Directivei UE privind salariul minim, statele-membre trebuie să elaboreze în acest an un Plan de acţiune privind modul în care intenţionează să promoveze negocierile colective şi să se asigure că cel puţin 80% din forţa de muncă este acoperită de acorduri colective.

În acelaşi timp, ETUC cere Comisiei Europene să folosească revizuirea Directivelor privind achiziţiile publice pentru a se asigura că doar companiile care respectă drepturile de negociere colectivă sunt eligibile pentru a primi contracte.

„Diferenţa obscenă de salariu între CEO şi lucrător arată că trebuie urgent să reechilibrăm economia prin creşterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv. Un salariu mai echitabil va stimula competitivitatea, ajutând la eliminarea penuriei de forţă de muncă din Europa şi va garanta că mai mulţi bani se întorc în economie, în loc să fie depozitaţi în conturi offshore. Reducerea inegalităţii de bunăstare şi creşterea calităţii locurilor de muncă ar fi şi cel mai eficient răspuns la ameninţarea la adresa democraţiei reprezentată de extrema-dreapta populistă. Trebuie doar să ne uităm la evenimentele din Washington DC de săptămâna viitoare pentru a vedea consecinţele captării corporative. De aceea îi invit pe directorii companiilor care se adună la Davos să se oprească din mângâierile în bărbie, să pună jos tartinele şi să se alăture sindicatelor la masa de negocieri în tradiţia europeană a dialogului social”, a declarat, într-un comunicat de presă, secretarul general al ETUC, Esther Lynch.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Accident pe pârtia Clăbucet: persoană căzută în râpă și a suferit multiple traumatisme / A intervenit elicopterul SMURD

FC Barcelona a oficializat vânzarea drepturilor pentru 475 de locuri VIP la Camp Nou- Cumpărătorii sunt doi investitori din Orientul Mijlociu