Directorul FBI Christopher Wray va demisiona la sfârşitul mandatului lui Biden, în ianuarie

Directorul FBI Christopher Wray le-a spus miercuri angajaţilor Biroului Federal de Investigaţii că intenţionează să demisioneze la sfârşitul mandatului preşedintelui Joe Biden, în ianuarie, un anunţ care a venit la o săptămână şi jumătate după ce preşedintele ales Donald Trump a declarat că îl va nominaliza pe Kash Patel, un susţinător loial al său, pentru această funcţie, relatează Associated Press.

Christopher Wray a declarat la o reuniune că, „după săptămâni de reflecţie atentă”, va demisiona, cu circa trei ani înainte de încheierea unui mandat de 10 ani în timpul căruia a încercat să ţină FBI-ul departe de politică, chiar dacă Biroul s-a trezit implicat într-o serie de investigaţii explozive, inclusiv două care au dus la punerea sub acuzare separată a lui Trump, anul trecut.

Anunţul lui Wray că va demisiona nu era chiar neaşteptat, având în vedere că Trump l-a ales deja pe Kash Patel pentru funcţia de director FBI şi îşi manifestase în mod repetat furia faţă de Wray, inclusiv într-un interviu televizat difuzat duminică.

Dar plecarea lui Wray este totuşi o reflectare a modului în care stilul de încălcare a normelor al lui Trump a remodelat Washingtonul, preşedintele ales încălcând încă o dată tradiţia prin înlocuirea unui director al FBI înainte de încheierea mandatului acestuia, iar Wray – care demisionează înainte de a fi concediat – alegând să evite o coliziune cu viitoarea administraţie Trump care, în opinia sa, ar fi aruncat FBI-ul în lupte politice.

„Scopul meu este să menţinem accentul pe misiunea noastră – munca indispensabilă pe care o faceţi în numele poporului american în fiecare zi”, le-a spus Wray angajaţilor agenţiei. „În opinia mea, aceasta este cea mai bună modalitate de a evita târârea Biroului mai adânc în luptă, consolidând în acelaşi timp valorile şi principiile care sunt atât de importante pentru modul în care ne facem treaba”, a declarat Wray.

Demisia sa deschide calea pentru ascensiunea lui Patel, presupunând că acesta va fi confirmat de Senat. Colaborator al Casei Albe în timpul primului mandat al lui Trump, Patel a insistat că guvernul federal ar trebui să scape de „cei care au conspirat” împotriva lui Trump. Comentariile sale au stârnit îngrijorare cu privire la faptul că acesta ar putea încerca să folosească FBI-ul pentru a se răzbuna pe presupuşi duşmani politici, în ciuda barierelor de protecţie existente de mult timp şi menite să asigure că investigaţiile FBI au o bază adecvată.

Este extrem de rar ca directorii FBI să fie înlăturaţi din funcţie înainte de încheierea mandatului lor de 10 ani, o perioadă menită să izoleze agenţia de influenţa politică a schimbării administraţiilor. Dar Trump a făcut acest lucru de două ori, plasându-l pe Wray în funcţie în 2017, după ce l-a concediat pe directorul James Comey, pe fondul unei anchete privind legăturile dintre Rusia şi campania preşedintelui republican.

În ciuda faptului că el l-a numit pe Wray, Trump şi-a transmis nemulţumirile faţă de directorul FBI în mai multe rânduri.

Duminică, în interviul acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, Trump a mărturisit că nu poate spune că este încântat de el. „Mi-a invadat casa”, a adăugat Trump, făcând referire la percheziţia efectuată de FBI la proprietatea sa din Florida, Mar-a-Lago, în urmă cu doi ani, pentru a găsi documente clasificate din primul mandat de preşedinte al lui Trump. Această percheziţie şi recuperarea unor cutii cu documente guvernamentale sensibile au deschis calea pentru una dintre cele două inculpări federale împotriva lui Trump. Acest caz, precum şi un altul în care era acuzat de complot pentru a anula alegerile din 2020, au fost amândouă clasate.

REACŢIA LUI TRUMP

Trump a salutat vestea demisiei pe social media, numind-o „o zi mare pentru America, deoarece va pune capăt instrumentalizării a ceea ce a devenit cunoscut ca Departamentul de Injustiţie al Statelor Unite” şi plângându-se din nou de percheziţia de la Mar-a-Lago.

Între timp, procurorul general Merrick Garland l-a lăudat pe Wray pentru că „a servit ţara cu onoare şi integritate timp de decenii”.

„Sub conducerea bazată pe principii a directorului Wray, FBI a lucrat pentru a îndeplini misiunea Departamentului de Justiţie de a menţine ţara noastră în siguranţă, de a proteja drepturile civile şi de a susţine statul de drept”, a punctat Garland..

Natalie Bara, preşedinta Asociaţiei agenţilor FBI, a declarat într-un comunicat că Wray a condus FBI-ul „prin vremuri dificile, concentrându-se în mod constant asupra activităţii care asigură siguranţa ţării”.

De-a lungul celor şapte ani în care a fost în funcţie, Wray a avut o abordare profesionistă, sloganul pe care îl spunea în mod repetat personalului FBI fiind „Keep calm and tackle hard” (Păstraţi-vă calmul şi atacaţi din greu), în ciuda atacurilor constante din partea lui Trump şi a susţinătorilor săi.

Wray s-a distanţat rapid, împreună cu echipa sa de conducere, de ancheta FBI privind Rusia, care era în plină desfăşurare când a preluat funcţia. În aceeaşi zi cu un raport aspru al inspectorului general privind această anchetă, Wray a anunţat peste 40 de măsuri referitoare la îmbunătăţirea procesului FBI de solicitare a mandatelor pentru supravegherea secretă a securităţii naţionale. El a declarat că greşelile comise în timpul anchetei privind Rusia sunt inacceptabile şi a cerut înăsprirea controalelor pentru investigaţiile privind candidaţii la funcţii federale. Oficialii FBI au promovat în mod activ aceste schimbări pentru a face clar că sub conducerea lui Wray, FBI a inaugurat o eră diferită.

Negocieri pentru formarea Guvernului: Noul Executiv ar urma să aibă maximum 16 ministere. Numărul secretarilor de stat, redus substanţial – SURSE

Otrava care ni se servește în restaurante. O porție are până la 14 aditivi și 40 de grame de sare