Distrugerea instalațiilor petroliere iraniene ar declanșa efecte economice imediate la nivel mondial

Avertismentele vin pe fondul speculaţiilor că Israelul ar putea intenţiona să lanseze un atac asupra instalațiilor petroliere ale Iranului, o perspectivă care ar aduce probabil o trezire brutală la realitate pentru participanţii de pe piaţa energetică.

Iranul, care este membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este un jucător important pe piaţa mondială a petrolului. Se estimează că până la 4% din aprovizionarea lumii cu petrol ar putea fi în pericol dacă infrastructura petrolieră a Iranului devine o ţintă pentru Israel.

Opinia expertului

Vorbind joi la CNBC, Bjarne Schieldrop, analist-şef pentru mărfuri la banca suedeză SEB, a declarat că escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea avea consecinţe dramatice pentru piaţă.

”Dacă scoateţi cu adevărat din funcţiune instalaţiile petroliere din Iran, reduceţi exporturile cu 2 milioane de barili, atunci următoarea întrebare de pe piaţă va fi ce se va întâmpla acum în strâmtoarea Hormuz? Asta, desigur, ar adăuga o primă de risc semnificativă pentru petrol”, a spus Schieldrop.

Întrebat în ce măsură preţurile petrolului ar putea creşte într-un astfel de scenariu, Schieldrop a răspuns: ”Dacă scoţi din funcţiune instalaţii în Iran, ajungi cu uşurinţă la peste 200 de dolari”.

„Totul depinde de modul în care conflictul escaladează în continuare şi cred că este de la sine înţeles că Israelul va riposta după ultimul atac iranian. Va fi un atac slab, aşa cum am văzut în aprilie şi apoi totul se va linişti? Sau va fi un atac mai violent asupra instalaţiilor militare, eventual instalaţii nucleare şi instalaţii petrolier? Acesta este ceea ce tulbură piaţa în acest moment”, a adăugat el.

Lipsă de reacţie a pieţei energetice?

Preţurile petrolului au urcat deja cu peste 4% de la începutul săptămânii, deoarece traderii au monitorizat îndeaproape riscurile geopolitice ridicate din Orientul Mijlociu.

Analiştii din domeniul energiei au avertizat cu privire la un sentiment predominant de stagnare pe piaţă, chiar dacă tensiunile aprinse din Orientul Mijlociu ameninţă să atingă un nou punct de fierbere.

”Cred că, din punct de vedere al pieţei petrolului, piaţa este atât de relaxată în acest moment”, a declarat Amrita Sen, fondator şi director de cercetare la Energy Aspects, pentru CNBC, joi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Specialiştii anunţă trei noi cazuri de infectare cu West Nile şi un deces, în ultima săptămână: 76 de cazuri de la începurul raportării şi 10 decese

Smartphone-urile ar putea fi încărcate prin intermediul propriilor ecrane