Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au anunțat, marți, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Nicolae Florian Hodișan, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Bihor, sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată. Alături de acesta, a fost pusă sub acuzare și Angela Mirela Barău, consilier superior cu atribuții de control financiar preventiv, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Ce acuză DNA: Între 2023 și 2024, Hodișan ar fi semnat trei contracte de asistență juridică cu cabinete de avocatură în valoare totală de 34.655 de lei, deși Direcția Agricolă avea deja trei juriști angajați, iar pentru astfel de cheltuieli era necesar avizul Ministerului Agriculturii, care fie a fost omis, fie a respins explicit externalizarea serviciilor.
Procurorii DNA susțin că deciziile au fost luate cu ajutorul consilierei Angela Barău, responsabilă cu controlul financiar preventiv, care a vizat favorabil contractele ilegale.
Detalii despre contractele incriminate:
Potrivit DNA, „în perioada 2023 – 2024 inculpatul Hodișan Nicolae Florian, în calitatea menționată anterior și beneficiind de ajutorul inculpatei Barău Angela Mirela, ar fi încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale, trei contracte de asistență juridică cu trei cabinete de avocatură, fără a exista avizul prealabil al ordonatorului principal de credite, respectiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în condițiile în care Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor avea în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, producând astfel instituției publice un prejudiciu total de 34.655 de lei, precum și un folos necuvenit în același cuantum celor trei cabinete de avocatură.
În concret, inculpatul Hodișan Nicolae Florian ar fi încheiat în mod nelegal cele trei contracte de asistență juridică, după cum urmează:
– la data de 13 ianuarie 2023 ar fi semnat contractul de asistență juridică în valoare de 7.140 de lei, cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect redactare și susținere acțiune civilă și ordonanță președințială, precum și asistare și reprezentare în fața organelor judiciare (poliție și parchet) a instituției în dosarul având ca obiect plângere împotriva persoanelor responsabile din Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (O.S.P.A.) Bihor;
– la data de 10 mai 2024 ar fi semnat contractul de asistență juridică în valoare de 8.925 de lei, cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect redactare și comunicare plângere prealabilă în legătură cu contestarea unor adrese întocmite în cadrul unui proiect;
– la data de 17 iulie 2024 ar fi semnat contractul de asistență juridică în valoare de 22.000 de lei (din care ar fi fost dispusă plata și achitată suma totală de 18.590 de lei), cu un cabinet de avocatură, contract având ca obiect asistență juridică, formulare cereri și căi de atac în fața Tribunalului București, respectiv exercitare recurs în fața Curții de Apel București, în cadrul dosarelor având ca obiect anulare acte administrative/recuperare sume declarate neeligibile în cadrul unui contract de subvenție încheiat în anul 2021“.
În perioada respectivă, Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor avea în structura organizatorică trei consilieri juridici care ar fi putut asigura serviciile de asistență juridică menționate anterior și ar fi putut reprezenta instituția publică în fața instanțelor de judecată, potrivit procurorilor anticoprupție.
În toate aceste cazuri, potrivit anchetatorilor, serviciile puteau fi prestate de juriștii instituției, ceea ce transformă angajarea avocaților în un abuz de funcție, care a produs un prejudiciu egal cu sumele achitate firmelor de avocatură.
Hodișan nu e prima dată în vizorul legii
Nicolae Hodișan nu are voie să: părăsească teritoriul României; exercite funcția de director executiv; comunice cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor.
El a fost avertizat că, în cazul încălcării măsurilor impuse cu rea-credință, riscă arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.
Aceasta este a doua anchetă în care Hodișan este vizat de DNA. În martie 2025, procurorii au făcut percheziții la sediul Direcției Agricole și la două locuințe ale acestuia, într-un alt dosar penal, aflat încă în faza preliminară.
Surse judiciare spun că Hodișan a ignorat inclusiv refuzul oficial al Ministerului Agriculturii de a aproba cel mai recent contract cu avocați, alegând să meargă înainte cu semnarea și plata, în ciuda avertismentelor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.