Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Boc, care a demarat o amplă reformă în sistemul de învăţământ, susţine că şcoala vieţii e un lucru important, dar numai împreună cu studii de calitate. ”Pentru mine, şcoala vieţii a însemnat şi să mănânc pâine neagră cu oamenii care n-au ce mânca, şi să beau o ţuică atunci când e cazul, la tăiatul porcului, şi să mănânc icre negre cu regii”, a spus Funeriu, care a precizat că vorbeşte metaforic şi a pledat pentru ”doctorat pe bune”.
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ce ar alege între doctorat plagiat şi şcoala vieţii.
”Doctorat pe bune şi experienţa din ceea ce dumneavoastră numiţi şcoala vieţii. Pentru mine, şcoala vieţii a însemnat şi să mănânc pâine neagră cu oamenii care n-au ce mânca, şi să beau o ţuică atunci când e cazul la tăiatul porcului, şi să mănânc icre negre cu regii. Sigur, vorbesc metaforic. Deci şcoala vieţii e un lucru important, dar şcoala vieţii împreună cu studii de calitate, care izvorăsc dintr-un sistem educaţional performant”, a răspuns Funeriu.
Daniel Funeriu a fost ministru al Educaţiei în Guvernul PDL, între decembrie 2009 şi februarie 2012, când premierul Emil Boc a demisionat din funcţie ca urmare a protestelor stradale. A declanşat, ca ministru, o amplă reformă a sistemului de învăţământ: de la corectitudinea examenului de Bacalaureat până la lupta împotriva plagiatului. În 1999, Daniel Funeriu a obţinut titlul ştiinţific de doctor în chimie la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea lui J.M. Lehn, Laureat al Premiului Nobel. A lucrat apoi la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla (California) şi Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologii Industriale Avansate din Amagasaki (Japonia) şi Universitatea Tehnică din Munchen. În 2009 a revenit în România şi a obţinut un mandat în Parlamentul European pe lista PDL, apoi a fost Ministru al Educaţiei în cabinetul Boc. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu l-a numit consilier prezidenţial. În prezent, Daniel Funeriu este Înalt consilier UE pe lângă Guvernul Republicii Moldova, numit direct de Bruxelles.