Documente secrete dezvăluie ‘marele proiect’ pentru prăbușirea Israelului (Le Figaro)

La un an de la atacurile sângeroase din 7 octombrie 2023 care au făcut 1.200 de morți în Israel, documente confiscate de armata israeliană și consultate de „New York Times” oferă o mai bună înțelegere a planificării lungi și meticuloase a acestei operațiuni. Timp de mai bine de doi ani, liderul Hamas, Yahya Sinwar, s-a întâlnit cu comandanții săi de vârf pentru a orchestra ceea ce spera să fie cel mai devastator atac asupra Israelului și „prăbușirea” statului ebraic. Procesele verbale ale acestor zece întâlniri secrete dezvăluie că pentru a realiza acest lucru, ar fi încercat să-și convingă aliații, Iranul și Hezbollah-ul libanez, să se alăture asaltului sau cel puțin să se angajeze într-o luptă mai intensă împotriva Israelului în urma atacului pe care el îl planifica, relatează Rador Radio România.

„Marele proiect”

Denumite „marele proiect”, atacurile din 7 octombrie au fost inițial planificate pentru toamna anului 2022, dar Hamas le-a amânat în speranța de a crea această alianță.

Potrivit „New York Times”, Hamas s-a întâlnit cu „un comandant iranian de rang înalt” în iulie 2023, care i-a spus că Iranul și Hezbollah sunt în favoarea proiectului, dar că au nevoie de timp pentru a se pregăti. De asemenea, Hamas plănuia să discute mai detaliat planul său cu Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah-ului la acea vreme, care a fost recent asasinat de armata israeliană. Dar nu există informații dacă această întâlnire a avut loc până la urmă.

Motivațiile Hamas

„Hamasul s-a simțit asigurat de sprijinul general al aliaților săi, dar a concluzionat că ar putea fi nevoit să o ia înainte fără participarea lor deplină”, notează confrații noștri citind aceste documente, în special pentru a anticipa instalarea iminentă a unui nou sistem israelian de apărare aeriană.

Pentru a înșela statul israelian și a-l lua prin surprindere, Hamas ar fi rămas discret timp de doi ani, evitând orice confruntare majoră cu acesta din 2021. Inițiatorii atacurilor au vrut astfel „să mențină inamicul convins că Hamas în Gaza (dorea) liniște”.

Cele 30 de pagini de procese verbale permit, de asemenea, să știm că motivațiile Hamas aveau ca scop perturbarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, la acea vreme aproape de un acord de pace istoric, precum și să se opună ocupației israeliene în Cisiordania și controlului asupra Moscheii Aqsa din Ierusalim, considerată sacră în islam și în iudaism.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Baschet feminin: New York Liberty a restabilit egalitatea în finala WNBA

Vladimir Putin încearcă să pună mâna pe o nouă ţară fără a avea nevoie de soldaţi