Doi cetăţeni moldoveni şi un român, arestaţi preventiv după ce ar fi adus în ţară, pentru a vinde, zece pachete cu ”drog zombie”/ Ancheta, desfăşurată de poliţişti şi procurori DIICOT în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova – VIDEO

Doi cetăţeni moldoveni şi un român au fost arestaţi preventiv într-un dosar instrumentat de poliţişti şi procurori DIICOT în care unul dintre ei este suspectat că a adus în ţară zece pachete cu o substanţă psihoactivă cunoscută sub denumirea ”drogul zombie”, cu efecte devastatoare asupra sănătăţii. Ceilalţi ar fi ajutat la pregătirea drogurilor destinate comercializării. Ancheta a fost desfăşurată în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti-Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală, au documentat activitatea infracţională a trei persoane (doi cetăţeni din Republica Moldova şi un cetăţean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

”Din mijloacele de probă administrate până în prezent a rezultat faptul că una dintre persoanele în cauză, cetăţean moldovean, ar fi dezvoltat numeroase conexiuni infracţionale în comunităţile traficanţilor de droguri şi substanţe psihoactive din ţări ca Belgia, Olanda şi Germania, în care ar fi implicat şi alţi conaţionali, folosiţi pe post de curieri, creându-şi, totodată şi o reţea de clienţi, inclusiv pe teritoriul României”, a arătat, miercuri, Poliţia Română.

Ca urmare, în 29 mai, sub egida EUROJUST, a fost semnat acordul privind constituirea echipei comune de anchetă între România şi Republica Moldova, în scopul aflării adevărului, probării întregii activităţi infracţionale şi tragerii la răspundere penală a celor implicaţi.

Astfel, s-a stabilit că, în 13 septembrie, una dintre persoanele cercetate (cetăţean moldovean, de 37 de ani) ar fi venit din Belgia în România, la volanul unui ansamblu rutier, în care ar fi transportat, în virtutea unei înţelegeri prealabile cu conaţionalul său (de 46 de ani, persoană cercetată în cauză), 10 pachete cu substanţă psihoactivă 2-PEA.

În aceeaşi zi, poliţiştii au prins în flagrant delict două persoane, în municipiul Bucureşti, în timp ce ar fi manipulat, împreună cu un cetăţean român, de 31 de ani, cercetat în dosar, substanţa psihoactivă cu o valoare de piaţă de 200.000 de euro, care ar fi fost destinată comercializării.

”Precizăm că această substanţă, cunoscută sub denumirea generică de «drogul zombie», are efecte devastatoare asupra sănătăţii şi creează o dependenţă rapidă”, a adăugat sursa citată.

În 14 septembrie, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus reţinerea celor trei persoane, pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi Serviciul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi jandarmilor din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Incident grav de securitate la Parlament: Bărbatul suspectat, arestat preventiv

Specialiştii şi activiştii pe patrimoniu români vor adopta un Manifest pentru Patrimoniul Cultural din România