Românii au mizat 12,5 miliarde de lei la jocurile de pariuri, cazinouri şi loterii online în anul 2023, potrivit unui raport dat publicităţii de Banca Naţională a României (BNR). Această cifră reprezintă 3% din suma jucată la gambling online la nivel global, în contextul în care economia ţării noastre valorează numai 0,33% din economia mondială.
Totodată, cele 12,5 miliarde de lei direcţionate spre în industria de gambling au reprezentat 12,5% din totalul plăţilor făcute de cetăţenii din ţara noastră în 2023.
Florian Neagu, directorul Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul BNR, a dezvăluit că jocurile de noroc reprezintă sectorul în care românii fac cele mai multe plăţi cu cardul. Indiferent că este vorba de sau de alt altă agenţie, toţi operatorii online acceptă această metodă de plată pentru alimentarea contului.
A fost pentru prima dată când s-a alcătuit un asemenea raport, iar reprezentantul Băncii Naţionale a României s-a declarat surprins de statistică. După cum a mărturisit celor de la Golazo, Neagu s-ar fi aşteptat ca alte categorii de cheltuieli să fie pe primul loc în topul tranzacţiilor făcute prin intermediul cardului bancar.
Piaţa globală de gambling va depăşi 100 de miliarde de euro
Aşa cum se arată în , în anul de referinţă au fost efectuate 84.300.000 de tranzacţii care au avut legătură cu jocurile de noroc. Numărul a reprezentat 17% din totalul operaţiunilor prin intermediul acestui instrument electronic. Pe locul secund, la distanţă mare (31.300.000 de tranzacţii reprezentând 6,4%), s-au situat tranzacţiile făcute către şi de către instituţiile financiar, podiumul fiind completat de transferuri şi de ordine de plată (15.100.000 de tranzacţii reprezentând 3,1%).
Cheltuielile cu jocurile de noroc sunt chiar mai mari în realitate, în măsura în care la această categoria nu au fost luate în calcul tranzacţiile făcute prin intermediul Revolut care, aşa cum a precizat sursa citată, au fost incluse la „Instituţii financiare”. De asemenea, nu au fost luate în considerare mizele plasate la agenţiile stradale, care au în continuare un volum considerabil. În ciuda faptului că pariorii şi pasionaţii de jocuri de cazino au trecut în mare parte în online, agenţiile terestre şi sălile de jocuri au în continuare publicul lor fidel.
În ceea ce priveşte raportarea la piaţa globală de gambling, trebuie spus că valoarea acesteia a fost de aproximativ 80 de miliarde de euro în anul de referinţă. Aşadar, România a contribuit cu 3,1% la această valoare, ceea ce face ca ţara noastră să fie foarte atractivă pentru operatorii internaţionali.
Directorul Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul a apreciat în mod pozitiv că populaţia României este mai deschisă spre inovaţie financiară. În acelaşi timp, Florian Neagu şi-a exprimat temerea că şi comportamentul de plasare a resurselor disponibile are o componentă importantă de hazard, în contextul în care tranzacţiile în domeniul jocurilor de noroc au o pondere atât de mare.
Se estimează că valoarea pieţei globale de gambling va atinge pragul de 100 de miliarde de euro până la finalul acestui an. Păstrând proporţiile, românii ar putea aloca peste 3 miliarde de euro către această modalitate de divertisment în 2025.
(Articol susţinut de Pariurix.com)