Donald Trump sancționează Curtea Penală Internațională, după ce au emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin

Măsura impune restricţii financiare şi de viză persoanelor şi familiilor acestora care ajută la anchetarea de către CPI a cetăţenilor sau aliaţilor americani.

În ianuarie, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pentru sancţionarea CPI după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu acuzaţii de crime de război în Gaza, pe care Israelul le neagă. CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru un comandant Hamas, dar şi pentru Vladimir Putin.

SUA nu este membru al CPI, cu sediul la Haga, şi a respins în mod repetat orice jurisdicţie a acestui organism asupra oficialilor sau cetăţenilor americani.

Ordinul de joi al lui Trump a arătat că acţiunile recente ale CPI „stabilesc un precedent periculos” care îi pune în pericol pe americani, expunându-i la „hărţuire, abuz şi posibilă arestare”.

„Acest comportament malign ameninţă la rândul său să încalce suveranitatea Statelor Unite şi subminează activitatea critică de securitate naţională şi politică externă a guvernului Statelor Unite şi a aliaţilor noştri, inclusiv Israelul”, se arată în ordin.

Acesta adaugă că „ambele naţiuni sunt democraţii înfloritoare cu armate care aderă strict la legile războiului”.

O fişă informativă a Casei Albe, difuzată anterior, a acuzat CPI de crearea unei „echivalenţe morale ruşinoase” între Hamas şi Israel prin emiterea în acelaşi timp a mandatelor pentru liderii israelieni şi un comandant Hamas.

Blocaj pentru administrația Trump: justiția americană suspendă reducerile de funcționari

FMI stă cu ochii pe politicile comerciale ale administraţiei Trump