Donald Trump semnează un acord comercial cu Indonezia, în timp ce UE pregăteşte măsuri de retorsiune

#image_title

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi încheierea unui acord comercial cu Indonezia, cel mai recent dintr-o serie de parteneriate prin care Washingtonul încearcă să reducă deficitul comercial şi să obţină condiţii mai avantajoase pentru industria americană. În acelaşi timp, Uniunea Europeană pregăteşte represalii comerciale în cazul în care negocierile cu SUA vor eşua, transmite Reuters.

”Acord grozav, pentru toată lumea, tocmai încheiat cu Indonezia. Am negociat direct cu preşedintele lor, un lider foarte respectat. DETALII ÎN CURÂND!!!”, a scris Trump pe reţeaua Truth Social.

Trump a declarat ulterior că Statele Unite nu vor plăti niciun tarif către Indonezia în cadrul acordului comercial, în timp ce ţara din Asia de Sud-Est va plăti un tarif de 19%.

”Ei vor plăti 19%, iar noi nu vom plăti nimic… vom avea acces complet pe piaţa din Indonezia şi mai avem câteva acorduri de acest tip care urmează să fie anunţate”, a spus Trump.

Comerţul total dintre SUA şi Indonezia s-a ridicat la puţin sub 40 de miliarde de dolari în 2024 – o sumă relativ modestă care nu plasează Indonezia în top 15 parteneri comerciali ai SUA, dar în creştere. Exporturile americane către Indonezia au crescut cu 3,7% anul trecut, iar importurile cu 4,8%, ceea ce a generat un deficit comercial de aproape 18 miliarde de dolari pentru SUA.

Potrivit datelor Biroului de Recensământ al SUA, principalele categorii de importuri din Indonezia sunt: uleiul de palmier, echipamente electronice (inclusiv routere şi switch-uri), încălţămintea, anvelopele, cauciucul natural şi creveţii congelaţi.

Un oficial de rang înalt din guvernul indonezian, Susiwijono Moegiarso, a confirmat pentru Reuters că se pregăteşte o declaraţie comună SUA-Indonezia care va detalia nivelurile tarifare, aranjamentele comerciale şi măsurile non-tarifare incluse în acord.

Secretarul american pentru Comerţ, Howard Lutnick, a declarat pentru CNBC că acest acord ”urmăreşte eliminarea tarifelor pentru exporturile SUA şi impunerea de tarife pe importuri”, într-o abordare similară cu cea recent aplicată în cazul Vietnamului.

”Ei nu ne mai taxează, noi îi taxăm. Astfel aducem industria înapoi şi susţinem fermierii, crescătorii, pescarii şi fabricile americane”, a spus Lutnick, fără a oferi detalii concrete despre nivelul tarifelor pentru produsele indoneziene.

Trump a ameninţat anterior Indonezia cu un tarif general de 32% începând cu 1 august, într-o scrisoare adresată preşedintelui acestei ţări. Scrisori similare au fost trimise în această lună şi altor parteneri, inclusiv Canada, Japonia şi Brazilia, cu ameninţări tarifare cuprinse între 20% şi 50%, inclusiv un tarif de 50% pentru cupru.

Aceste termene oferă ţărilor ţintite timp pentru a negocia acorduri bilaterale, însă analiştii remarcă tendinţa preşedintelui Trump de a face un pas înapoi de la ameninţările tarifare odată ce începe negocierile.

Până acum, Casa Albă a încheiat doar câteva acorduri din cele ”90 de acorduri în 90 de zile” promise, cu rezultate concrete doar în cazul Regatului Unit, Vietnamului şi unui acord preliminar cu China care a amânat aplicarea celor mai dure tarife.

UE SE PREGĂTEŞTE DE REPREZALII

Acordul cu Indonezia survine în timp ce Comisia Europeană pregăteşte represalii asupra unor bunuri americane în valoare de 72 miliarde de euro (84,1 miliarde de dolari), în cazul în care discuţiile cu Washingtonul vor eşua. Măsurile vizează avioane Boeing, whisky bourbon, autoturisme, dar şi echipamente medicale, electrice, produse chimice şi o gamă variată de produse agricole, inclusiv vinuri, bere şi fructe.

Lista, distribuită statelor membre ale UE, a fost elaborată înainte ca Trump să anunţe, la sfârşitul săptămânii trecute, o posibilă majorare a tarifelor la 30% pentru toate importurile din UE începând cu 1 august – o măsură considerată „inacceptabilă” de oficialii europeni.

Luni, miniştrii Comerţului din UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta situaţia. Deşi încă mai speră la o înţelegere, comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic, a declarat că statele membre au arătat ”o hotărâre fără precedent” de a proteja interesele economice europene prin măsuri de retorsiune, dacă negocierile cu SUA vor eşua.

 

Ministrul Apărării, întrevedere cu ambasadorul Ucrainei: România îşi menţine angajamentul pentru Ucraina, în strânsă coordonare cu NATO şi UE

Medaliile pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de Iarnă din 2026 au fost dezvăluite