Donald Trump spune că Marea Britanie ”face o foarte mare greşeală” cu impozitul excepţional impus producătorilor de petrol din Marea Nordului

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut vineri Marii Britanii ”să deschidă” Marea Nordului, acuzând guvernul laburist al ţării că ”a făcut o foarte mare greşeală” cu politica sa de impozitare a energiei, transmite CNBC.

Comentariile sale au venit ca răspuns la un raport despre planurile Apache, divizie a producătorului american de petrol şi gaze APA, de a opri operaţiunile sale în Marea Nordului până la sfârşitul anului 2029.

Compania cu sediul în Texas a declarat într-un dosar depus la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), anul trecut, că continuarea producţiei în Marea Nordului din Marea Britanie a devenit neeconomică din cauza impactului impozitului extraordinar al Marii Britanii, o politică cunoscută oficial sub numele de Energy Profits Levy sau EPL.

”Marea Britanie face o greşeală foarte mare. Deschideţi Marea Nordului. Scăpaţi de morile de vânt!” a spus Trump pe platforma de socializare Truth Social.

Partidul Laburist al Marii Britanii, aflat la guvernare, a declarat în octombrie anul trecut că va mări taxa excepţională pentru producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului la 38%, de la 35%, şi va prelungi data de încheiere a măsurii până în martie 2030.

Banii strânşi din taxa excepţională vor fi direcţionaţi pentru a sprijini tranziţia Marii Britanii de la combustibilii fosili, despre care guvernul spune că va consolida securitatea energetică şi independenţa energetică a ţării.

CNBC a contactat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Energetică şi Net Zero al Marii Britanii pentru a cere un răspuns la postarea lui Trump pe social media.

Cel mai mare producător britanic din Marea Nordului, Harbour Energy, şi gigantul petrolier britanic Shell au refuzat să comenteze. Grupul BP nu a fost disponibil imediat pentru a răspunde atunci când a fost contactat de CNBC.

Marea Nordului este considerată una dintre cele mai bune surse ale Marii Britanii de energie eoliană offshore consistentă şi mai multe ţări europene, alături de Regatul Unit, s-au angajat să transforme zona în cea mai mare ”centrală de energie verde” din Europa.

Sectorul eolian offshore, aflat în creştere rapidă, a traversat o perioadă benefică în ultimii ani, dar a fost totuşi frânat de creşterea costurilor, întreruperea lanţului de aprovizionare şi ratele mai mari ale dobânzilor.

Un purtător de cuvânt al organismului de comerţ al energiei offshore din Marea Britanie, Offshore Energies UK, a declarat că Marea Britanie are nevoie de un mix energetic divers din Marea Nordului, inclusiv petrol, gaze şi energie eoliană offshore.

”Producţia totală de energie în Regatul Unit este la minimum, ţara fiind dependentă de importurile de energie de petrol, gaze şi electricitate pentru aproape 40% din cererea internă de energie”, a declarat un purtător de cuvânt al Offshore Energies UK, pentru CNBC.

Este esenţial să atragem investiţii în mixul energetic pentru a satisface nevoile energetice ale naţiunii şi pentru a menţine locurile de muncă, firmele şi lanţurile lor de aprovizionare aici, în Marea Britanie. Cel mai bun mod de a proteja consumatorii şi de a oferi energie sigură la preţuri accesibile este să producem cât mai mult din ea în Marea Britanie”, au adăugat ei.

 

Țara în care iPhone recurge la promoții disperate: Telefoanele pur și simplu nu se mai vând

General Motors şi Ford Motor au realizat în 2024 cele mai bune vânzări anuale de vehicule noi în SUA din 2019