Donald Tusk şi preşedintele Consiliului European cer unitate şi sprijin pentru Ucraina în faţa ameninţării ruse

Într-o conferinţă de presă comună, cei doi lideri au convenit asupra necesităţii de a acţiona „rapid şi decisiv” în contextul actual al securităţii europene şi al viitorului negocierilor privind încheierea războiului din Ucraina.

Antonio Costa a subliniat că „Rusia este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru securitatea Europei, în special pe flancul său estic: Polonia, ţările baltice şi România”, şi a insistat asupra „nevoii urgente de a consolida unitatea europeană”.

La rândul său, Donald Tusk a evidenţiat importanţa unei prezenţe europene în discuţiile de soluţionare a conflictului din Ucraina, la care s-a referit drept „posibile negocieri viitoare” şi a subliniat că „şi Ucraina îşi doreşte” prezenţa Uniunii Europene în astfel de contacte.

În ceea ce priveşte decizia administraţiei Trump de a purta discuţii doar cu Rusia, Donald Tusk a recunoscut că, „indiferent de dificultăţi, Europa este interesată de consolidarea cooperării cu Statele Unite”.

Premierul polonez şi-a exprimat regretul că nu toate ţările europene investesc suficient în apărare, dar a subliniat că unii lideri europeni iau în considerare utilizarea activelor ruseşti îngheţate, „ceea ce demonstrează un angajament faţă de cauza” Ucrainei.

Donald Tusk s-a referit, de asemenea, la poziţia Ungariei, care până acum s-a împotrivit menţinerii sprijinului pentru Kiev, şi a remarcat că aceasta „reprezintă o provocare pentru unitatea europeană”, evaluând totodată că „votul ONU a arătat că Europa, cu o singură excepţie, este practic unită când este vorba de Ucraina”.

La cea mai recentă Adunare Generală a ONU a fost adoptată o rezoluţie prezentată de Ucraina de condamnare a agresiunii ruse, pentru care au votat favorabil 93 de membri, în timp ce 18 au votat împotrivă, printre care SUA, Ungaria, Israel şi Rusia, iar 65, inclusiv China, s-au abţinut.

Costa şi Tusk au reamintit că într-o reuniune extraordinară a Consiliului European, programată pentru 6 martie, vor fi abordate chestiuni cruciale precum ajutorul pentru Ucraina şi „întărirea securităţii europene”.

Premierul polonez a reamintit că executivul european pregăteşte un pachet în domeniul apărării ale cărui detalii vor fi anunţate la reuniunea din 6 martie şi a menţionat că „un grup de lideri europeni” se va întâlni duminică la Londra pentru a discuta probleme comune de apărare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Femeie atacată de o haită de câini în Cluj. Poliția investighează autoritățile locale pentru neglijență

ALERTĂ| Site-ul FCSB, atacat exact în momentul în care s-au pus în vânzare biletele pentru meciul cu Lyon