„Structurile Ministerului Afacerilor Interne au demarat verificări privind situația semnalată, în urma cărora au rezultat indicii cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni”, informează IGPR.
În acest context, Poliția s-a sesizat din oficiu și a întocmit un dosar penal, cu privire la posibile infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false.
Documentele întocmite au fost înaintate unității de parchet competente.
Ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat joi că fermele de trolli (boți, n.r.) ar putea fi gestionate și din afara României, însă în clipa în care operează pe teritoriul României și promovează un anumit conținut, au obligația de a avea o prezență fizică în interiorul țării.
„Atunci când vorbim despre internet și tehnologia informațiilor și comunicățiilor, nu mai există granițele fizice pe care le avem astăzi între state. Este evident că există mai multe variante. Pot să fie și fizic în România, pot să fie operate și în altă parte. Ceea ce pot să vă spun cu siguranță e că în clipa în care operează pe teritoriul României, în clipa în care ele promovează un anumit conținut, nu pot să faci sponsorizare decât dacă ele sunt fizic pe teritoriul României. (…) Dar în urma anchetei care va intra astăzi în sfera instituțiilor de forță din România, se vor stabili toate aceste detalii”, a transmis Ivan.
Întrebat care era conținutul ilegitim publicat de trolli, ministrul a răspuns: „Foloseau nume fictive care de fapt nu există, promovau anumiți candidați, promovau hate speech împotriva altor candidați și promovau un conținut inautentic care era creat inclusiv cu instrumente de inteligență artificială”.
Bogdan Ivan a vorbit și despre recentul atac al hackerilor asupra site-ului partidului AUR.
„Ieri dimineața a fost acel atac asupra site-ului acelui partid. În secunda doi, cei de la DNSC au luat legătura cu administratorii site-ului și cu cei care hostau site-ul, au intervenit. Administratorii site-ului au spus că pot să gestioneze ei situația, au gestionat-o și mai puțin de două ore a fost restabilit acel site”, a spus ministrul, fără să specifice cine ar sta în spatele acestui atac.
El a precizat că instituțiile statului vor stabili în urma unei anchete care sunt candidații sau partidele politice care au angajat companii care să ofere astfel de servicii, însă a garantat că premierul Marcel Ciolacu nu a fost implicat în atac.
„Am discutat cu echipa de campanie, fiind și membru al Partidului Social-Democrat. I-am întrebat pe colegii mei, mi-au garantat că nu se folosește așa ceva în campania premierului Marcel Ciolacu. Și cred pe cuvânt”, a spus Ivan.